Rappelabele toezeggingen Algemene Zaken (Rappel juli 2014)



Dit is het rappel tot 02-07-14.

 




Toezegging Startbrief BTW-tarief (32.500) (T01249)

De minister-president, minister van Algemene Zaken, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid De Graaf, toe dat er een startbrief komt over het BTW-tarief, waarin ook wordt ingegaan op de voor- en nadelen van een uniform tarief.


Kerngegevens

Nummer T01249
Status afgevoerd
Datum toezegging 7 december 2010
Deadline 31 maart 2011
Verantwoordelijke(n) Minister van Algemene Zaken
Kamerleden mr. G.J. de Graaf (VVD)
Commissie commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen BTW-tarieven
Kamerstukken Miljoenennota 2011 (32.500)


Uit de stukken

Handelingen I 2010-2011, nr. 10 - blz.

De heer De Graaf (VVD): Zoals ik eerder heb geschetst, lijkt er in het denken een beweging te ontstaan richting een uniform btwtarief. Welke kansen ziet de regering hierop? En hoe kunnen we tot zaken komen? Biedt het vorige week verschenen ″green paper″ van de Europese Commissie over de toekomst van de btw wellicht concrete aanknopingspunten? Naar ik heb begrepen, zal de staatssecretaris van Financiën in het voorjaar een startbrief aan beide Kamers sturen. Is de regering bereid in deze startbrief nader in te gaan op de door mij genoemde punten?

(...)

Handelingen I 2010-2011, nr. 10 - blz. 53

Minister Rutte: Tegen de VVD-fractie wil ik de toezegging herhalen die is gedaan aan de overzijde, namelijk dat er een startbrief komt, waarin de kwestie van het btw-tarief wordt behandeld. In de startbrief zal de staatssecretaris richting geven aan het vereenvoudigingsproces, met invulling van de overige fiscale agenda in deze kabinetsperiode. Hij zal daarin ook de voors en tegens op een rij zetten van één btw-tarief. Als je naar één hoog tarief gaat voor alles, en tegelijkertijd inkomstenbelasting en andere belastingen verlaagt, verlaag je daarmee de belasting op arbeid en versterk je de concurrentiepositie van Nederland. Dat zei de heer De Graaf en dat is uiteraard zo. Het heeft natuurlijk ook een aantal andere effecten. Er moet gekeken worden naar wat deze effecten betekenen. Een en ander zal door de staatssecretaris in samenhang worden gepresenteerd in deze startbrief. Deze komt – ik zeg het voorzichtig uit mijn hoofd – volgend jaar in maart.


Brondocumenten


Historie

  • 5 juli 2019
    nieuwe status: afgevoerd
  • 7 december 2010
    nieuwe status: openstaand
  • 7 december 2010
    toezegging gedaan






Toezegging Horizonbepaling subsidieregelingen (33.750) (T01807)

De minister-president, minister van Algemene Zaken, zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Brinkman (CDA), toe dat het kabinet nader zal kijken naar horizonbepalingen (sunset clauses ) voor subsidieregelingen.


Kerngegevens

Nummer T01807
Status voldaan
Datum toezegging 29 oktober 2013
Deadline 1 juli 2014
Verantwoordelijke(n) Minister van Algemene Zaken
Kamerleden Mr.drs. L.C. Brinkman (CDA)
Commissie commissie voor Economische Zaken (EZ)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen horizonbepalingen
subsidies
Kamerstukken Miljoenennota 2014 (33.750)


Uit de stukken

Handelingen I 2013-2014, nr. 5, item 2 - blz. 4

De heer Brinkman (CDA): Wie met mij niet in revoluties gelooft, heeft al langer het katholieke gevoel dat hervorming lang kan duren. En toch zagen werkgevers en werknemers gelukkig in dat flexibilisering van de arbeid nieuwe arrangementen vergt. Neemt het kabinet dat akkoord nu verder ongewijzigd over? Subsidies hoeven in de nieuwe wereld geen eeuwigheidswaarde meer te hebben, maar kunnen voortaan ook tijdelijk en op afbetaling worden verleend. Ik leg deze nieuwe kaart op de door paalrot aangevreten speeltafel van het kabinet, nu de minister-president – wat wij op prijs stellen – ons zijn vragende hand blijft toesteken. Deze suggestie over "sunsetwetgeving" is al vaak gedaan, maar altijd in de Haagse prullenbak gestopt. Wil het kabinet serieus overwegen subsidies inclusief die voor windmolens na vijf jaar automatisch te stoppen? Zo'n suggestie past vast niet in het nogal binaire beeld van "het CDA zit in het kabinet of het zit ernaast", maar wel in het beeld van onze constructieve, medewetgevende taak in dit huis.

(...)

Handelingen I 2013-2014, nr. 5, item 4 - blz. 65

Minister Rutte: Ik kom nu op een paar laatste vragen die ik niet bij een van de eerdere onderwerpen kon onderbrengen. De eerste vraag is van de heer Brinkman en betreft het in de tijd begrenzen van subsidieregelingen. Het kabinet is enthousiast over de zogenaamde sunset clause. Voor het specifieke voorbeeld van de windmolens dat de heer Brinkman gaf, lijkt de sunset clause mij echter minder geschikt, omdat het kabinet bij de SDE-regeling kiest voor een andere route. De SDE-subsidies voor windmolens op zee dalen in de tijd opdat zij de innovatie maximaal stimuleren. Daarover zijn in het energieakkoord afspraken gemaakt met de sector. Voor die specifieke toepassing lijkt de sunset clause mij dus minder geschikt, maar over het instrument als zodanig zijn wij enthousiast. Ik beschouw de heer Brinkman als een bondgenoot om daar verder naar te kijken.

(...)

Handelingen I 2013-2014, nr. 5, item 4 - blz. 67

De heer Brinkman (CDA): Ik dank de minister-president voor zijn toezegging om nader te kijken naar de eindigheid van subsidies. Ik herhaal dat subsidies ook kunnen worden omgezet in bijdragen die in enigerlei vorm moeten worden terugbetaald.


Brondocumenten


Historie