25.736

Wet wijziging werktuigenvrijstelling



Dit voorstel wijzigt onder meer de Gemeentewet en de Waterschapswet met betrekking tot de werktuigenvrijstelling in de onroerende zaakbelasting en waterschapsomslag. Het voorstel geeft een omschrijving van begrippen en criteria waaraan voldaan moet worden om voor vrijstelling in aanmerking te komen.

Een eerder voorstel (21.591) over beperking van de werktuigenvrijstelling is door de regering in 1996 ingetrokken, onder meer na bezwaren uit de Eerste Kamer. Daarin zou een verschuiving van lastendruk tussen burgers en bedrijven optreden. In dit voorstel wordt daarvan afgezien.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is op 3 november 1998 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 8 december 1998 zonder stemming aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 685 van 22 december 1998.


Kerngegevens

ingediend

11 november 1997

titel

Wijziging van de Gemeentewet, de waterschapswet en de Invoeringswet Financiële-verhoudingswet met betrekking tot de werktuigenvrijstelling (Wet wijziging werktuigenvrijstelling)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • staatssecretaris van Binnenlandse Zaken

inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking met ingang van 1 januari 2001 maar is voor de waardebepaling, bedoeld in de Wet waardering onroerende zaken, ten behoeve van het tijdvak dat aanvangt op 1 januari 2001, van toepassing vanaf 1 januari 1999


Hoofdlijnen


Documenten

5