30.323

Regeling onderbouw voortgezet onderwijs



Dit wetsvoorstel vervangt in de Wet op het voortgezet onderwijs (wvo) de bepalingen voor de basisvorming voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Hierdoor wordt het aantal trajecten tussen de bovenbouw van het primair onderwijs en het vervolgtraject in de verschillende schoolsoorten in het voortgezet onderwijs vergroot. Hiermee wordt ruimte gemaakt voor verschillende vormen van onderwijs. Het gaat hier om bestuurlijke vernieuwingen niet om onderwijskundige.

Met dit voorstel kunnen scholen zelf beslissen hoe zij de kerndoelen in de onderwijsprogramma's uitwerken. Hierdoor krijgen scholen de kans de collectieve en schooleigen doelen zo aantrekkelijk mogelijk aan te bieden.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 28 maart 2006 aangenomen door de Tweede Kamer. De fractie van de SP stemde tegen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 23 mei 2006 zonder stemming aangenomen. De fractie van de SP is daarbij aantekening verleend.

De wet is opgenomen in Staatsblad 281 van 27 juni 2006.


Kerngegevens

ingediend

8 oktober 2005

titel

Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs inzake vervanging van de basisvorming door een nieuwe regeling voor de onderbouw (regeling onderbouw VO)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.

Daarbij kan tevens worden bepaald dat:

  • 1. 
    aan de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in artikel 11b, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs, terugwerkende kracht wordt verleend tot en met 1 augustus 2006, en
  • 2. 
    aan artikel IIIa terugwerkende kracht wordt verleend tot en met 1 januari 2006.

Documenten

16