T00103

Toezegging bij begrotingsstaat landbouw, natuur en voedselkwaliteit 2004 4



Minister Veerman is graag bereid om de onderzoeken die zijn gedaan naar de complexiteit en haalbaarheid van de invoering van een ander btw-tarief voor gangbaar vlees, aan de Kamer toe te sturen.


Kerngegevens

Nummer T00103
Oorspronkelijke nummer tr_LNV _2004_6
Status voldaan
Datum toezegging 18 mei 2004
Deadline 1 januari 2004
Verantwoordelijke(n) Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2003-2010)
Commissie commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Kamerstukken Begrotingsstaat Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 2004 (29.200 XIV)


Uit de stukken

Handelingen EK 2003-2004, 28-1526

[…]

De heer Pormes (GroenLinks):

Ik heb mij daarover al verstaan. Ik heb nog een vraag over de ecotaks. De minister zegt dat de invoering hiervan complex is. Ik heb alleen maar voorgesteld om gangbaar vlees een ander btw-tarief te geven. Dat lijkt mij toch niet lastig of complex.

Minister Veerman:

Dat is ingewikkelder dan de heer Pormes denkt. Je moet de twee producten dan namelijk uit elkaar houden. De retailer moet van die twee producten dan een aparte, zorgvuldige administratie bijhouden. Dan gaat zo iets mis. De retailers zijn er absoluut niet voor en van hun medewerking zijn wij afhankelijk.

De heer Pormes (GroenLinks):

Het is toch geen moeite om nader onderzoek te doen naar de complexiteit en de haalbaarheid van zo'n maatregel en deze zaken af te zetten tegenover de voordelen? De minister vraagt of dit ons dichter bij het doel brengt, maar dat is natuurlijk daarvan afhankelijk. Als dat zwaar weegt, zou ik het wel doen.

Minister Veerman:

Er is onderzoek naar gedaan. In de Tweede Kamer is een motie van de heer Atsma aangenomen waarin ik daartoe ben uitgenodigd. Een verhoging van het btw-tarief op vlees naar 19% heeft hetzelfde effect als het afschaffen van de 6%. Dat is zelfs nog groter. In de praktijk is dat moeilijk. Vlees kent erg veel verschillende verschijningsvormen, van gesneden vlees tot verwerkt vlees. Je wil niet eens raden in welke vormen het allemaal nog meer voor kan komen. Dat maakt het uitzonderlijk ingewikkeld om bijvoorbeeld te bepalen hoeveel vlees er in een bepaald type worst zit, op grond waarvan de btw zou moeten worden aangepast. Men kan zich voorstellen dat, als het btw-tarief op vlees wordt aangepast, wij dan een heleboel worst krijgen waar buitengewoon weinig vlees in wordt verwerkt om het lage tarief maar te kunnen bereiken. Het is dus heel gecompliceerd. Ik ben graag bereid om de onderzoeken die daarnaar zijn gedaan, aan de Kamer toe te sturen, zodat zij kan zien dat wij wat dat betreft niet over een nacht ijs gaan.

[…]



Historie

  • 15 juli 2004
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      Brief van de minister van LNV, Kamerstuknr. 29200XIV, D
  • 18 mei 2004
    toezegging gedaan