T01132

Toezegging Toesturen wetenschappelijk onderzoek causale verband tussen het plegen van ontuchtige handelingen en het plegen van geweldsdelicten en zedendelicten (31.009)



De initiatiefnemer van het wetsvoorstel, de heer Waalkens, zegt de Kamer naar aanleiding van een vraag van het lid Van de Beeten, toe het wetenschappelijk onderzoek over het causale verband tussen het plegen van ontuchtige handelingen en het plegen van geweldsdelicten en zedendelicten, naar de Kamer te sturen.


Kerngegevens

Nummer T01132
Status voldaan
Datum toezegging 19 januari 2010
Kamerleden mr. R.H. van de Beeten (CDA)
Commissie commissie voor Justitie (Just.)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Onderwerpen geweld
ontuchtige handelingen
wetenschappelijk onderzoek
Kamerstukken Initiatiefvoorstel-Waalkens Verbod seks met dieren (31.009)


Opmerking

De heer Waalkens (Tweede Kamerlid en initiatiefnemer)

Uit de stukken

Handelingen I 2009-2010, nr. 15 – blz. 601

De heer Van de Beeten (CDA): Toen hij het had over de redenen om dit wetsvoorstel in te dienen, heeft de heer Waalkens ook gewezen op resultaten van onderzoek waaruit zou  blijken dat seksueel misbruik van dieren kan leiden tot geweld tegen mensen. Ik  constateer dat dit argument niet is terug te vinden in de memorie van toelichting. Dit is door de heer Van der Staaij aan de orde gesteld bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer. Hij heeft daar gesproken over Amerikaans onderzoek. De resultaten daarvan zijn verder niet uitgewerkt in de stukken en zijn ook niet anderszins onder de aandacht gebracht. Ik vind dit van belang.

(…)

Handelingen I 2009-2010, nr. 15 – blz. 604

De heer Waalkens: De heer Van de Beeten heeft in de memorie van toelichting niets teruggevonden over de relatie tussen geweld en dierenmishandeling. Die is echter wel in de Tweede Kamer aan de orde geweest. Dat de harde, wetenschappelijk onderbouwde gegevens duiden op een causaal verband tussen het plegen van ontuchtige handelingen en het op je geweten hebben van geweldsdelicten en zedendelicten, heb ik hier met kracht ingebracht, om de overtuiging uit te spreken dat we niet met klein bier bezig zijn.

De heer Van de Beeten (CDA): Over het causale verband tussen seksueel misbruik van dieren en het plegen van geweldsdelicten tegen mensen kom ik alleen in de Handelingen van de Tweede Kamer het onderzoek tegen dat de heer Van der Staaij noemt. Mij is wel onderzoek bekend naar jongeren die zich op jonge leeftijd aan mishandeling van dieren hebben schuldig gemaakt en die later geweldsdelicten tegenover mensen hebben gepleegd, maar geen specifiek onderzoek naar seksueel misbruik. Daarover is in de stukken alleen een onderzoek te vinden, genoemd door de heer Van der Staaij, dat van Amerikaanse oorsprong zou zijn. Kan de heer Waalkens vertellen waar ik dat überhaupt zou kunnen vinden en of er ook Nederlands of Europees onderzoek is? Dat heb ik in de stukken namelijk niet aangetroffen.

De heer Waalkens: Mag ik de heer Van de Beeten toezeggen dat wij aan de Eerste Kamer de bronnen van het wetenschappelijk onderzoek waarop ik mij nu baseer, laat toekomen, zodat de Kamer die kan meenemen in haar beoordeling? Ik kan nu gaan citeren uit alle mogelijke onderzoeken, maar ...

De heer Waalkens: Als ik eraan refereer, doe ik dat natuurlijk niet uit de losse pols. We hebben ons hier natuurlijk over verstaan. Er is onderzoek naar gedaan, en er is ook onderzoek gedaan naar dat onderzoek. De Kamer krijgt het allemaal op een  presenteerblaadje aangeleverd. Voorzitter, ik zal de informatie via u aan de Kamer laten bezorgen.

(…)


Brondocumenten


Historie