Voorzitters Eerste en Tweede Kamer ontvangen vernieuwde leskoffer en DVD ‘de Derde Kamer’ van leerlingen basisonderwijsDe Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer René van der Linden, heeft op dinsdag 18 mei 2010 de vernieuwde leskoffer en DVD van de Derde Kamer der Staten-Generaal ontvangen uit handen van leerlingen van groep zeven en acht van basisschool Triangel uit Delfgauw. De officiële presentatie van het nieuwe lespakket vond plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Aansluitend werd de leskoffer aangeboden aan Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer.

Voorafgaand aan de overhandiging van de vernieuwde leskoffer namen een aantal Leden van de Eerste en de Tweede Kamer deel aan een spel- en discussieprogramma met leerlingen van dezelfde basisschool. Dit spel, waarbij de kennis van de leskoffer werd gedemonstreerd, werd geleid door presentatrice Lisa Wade, bekend van het Jeugdjournaal.

De Kamerleden die deelnemen aan het discussieprogramma Waren: Sander de Rouwe (CDA), Kees van der Staaij (SGP), Lea Bouwmeester (PvdA), Tofik Dibi (GL), Marijke Linthorst (PvdA, Eerste Kamer), Rita Verdonk (TON), Manja Smits (SP) en Ineke Dezentjé (VVD). In hun discussie met de leerlingen van basisschool Triangel kozen de Kamerleden één aspect uit hun partijprogramma dat naar hun mening van belang is voor het welzijn van kinderen. Na een korte toelichting van maximaal één minuut gingen zij daar met de kinderen over in debat.

De Eerste- en Tweede Kamer ontwikkelden samen het lesprogramma voor leerlingen van het basisonderwijs, met de titel 'Derde Kamer der Staten-Generaal'. Met dit pakket - bestaande uit een leskoffer en ondersteund via de interactieve website www.derdekamer.nl - raken leerlingen in het basisonderwijs vertrouwd met de beginselen van de parlementaire democratie. Ook leren zij hoe de parlementaire politiek werkt en hoe de kiezers daarbij worden betrokken. Jaarlijks worden er ongeveer 5000 leskoffertjes aan basisscholen uitgereikt, waarmee circa 100.000 leerlingen worden bereikt.


Deel dit item: