32.459

Verbetering regierol gemeenten bij het lokaal veiligheidsbeleid



Dit wetsvoorstel verbetert de regierol van gemeenten op het terrein van de lokale veiligheid. Met dit voorstel wordt de gemeenteraad verplicht een integraal veiligheidsplan vast te stellen. De burgemeester krijgt een inspanningsverplichting (zorgplicht) om alles te doen wat nuttig en nodig is om de veiligheid te bevorderen.

In het integraal veiligheidsplan komt te staan welke inspanningen de gemeente levert voor het verbeteren van de sociale veiligheid op lokaal niveau. Ook wordt daarin beschreven welke inspanningen worden verlangd van andere organisaties en instellingen. Gedacht kan worden aan samenwerking met gemeentelijke diensten, politie, Openbaar Ministerie, Bureau Halt, reclassering, welzijnswerk, jongerenwerk, bureau jeugdzorg, GG&GD, (geestelijke)gezondheidsinstellingen, onderwijsinstellingen, woningcorporatie, horeca, bedrijfsleven en bewoners. Het college van burgemeester en wethouders moet vervolgens afspraken maken met deze organisaties en instellingen over de bijdrage die zij moeten leveren.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Ingetrokken
Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Plenair
Afkondiging

Het voorstel (TK 32.459 nr. 2) is bij brief van 1 juli 2013 van de minister van Veiligheid en Justitie (TK 32.459. nr. 14) ingetrokken omdat inmiddels 90% van de gemeenten een integraal veiligheidsplan hebben vastgesteld.


Kerngegevens

ingediend

13 augustus 2010

titel

Wijziging van de Gemeentewet in verband met de versteviging van de regierol van de gemeente ten aanzien van het lokaal veiligheidsbeleid

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

11