Senator Fred de Graaf als enige kandidaat voor het voorzitterschapHet Eerste Kamerlid mr. G.J. (Fred) de Graaf is de enige kandidaat die zich beschikbaar heeft gesteld voor de functie van Voorzitter van de Eerste Kamer. Dit bleek vrijdag 24 juni bij het sluiten van de termijn waarin Leden zich schriftelijk konden kandideren. De verkiezing van een nieuwe Voorzitter van de Eerste Kamer vindt plaats in de plenaire vergadering van dinsdag 28 juni a.s..

Grotere versie foto

Fred de Graaf (61 jaar, VVD) is ruim twaalf jaar burgemeester van Apeldoorn, en vervulde daarvoor het burgemeestersambt in de gemeenten Vught (1989-1999) en in Leersum (1981-1989). Met de installatie van de nieuw gekozen senaat op 7 juni 2011 begon Fred de Graaf aan zijn derde termijn als Kamerlid. De Graaf is op dit moment vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, en werd op 21 juni benoemd tot voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO).

Volgens het Reglement van Orde kiest de Eerste Kamer uit haar midden een Voorzitter, nadat de profielschets voor deze functie is vastgesteld en Leden de gelegenheid hebben gehad om zich kandidaat te stellen. Direct na de installatie van de nieuw gekozen Eerste Kamer op dinsdag 7 juni stemden de Leden in met de profielschets en de voorgestelde procedure. René van der Linden (CDA) neemt als tijdelijk Voorzitter de functie waar totdat de nieuwe Kamervoorzitter is gekozen.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.