Interparlementair Koninkrijksoverleg 2014Van dinsdag 3 juni tot en met vrijdag 6 juni 2014 vindt in Den Haag het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) plaats, de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk.

De opening van het IPKO vond vanochtend plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer, waar de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en Statenvoorzitters Marisol Lopez-Tromp (Aruba), Mike Franco (Curaçao) en Gracita Arrindell (St. Maarten) korte toespraken hielden. Ook de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, was bij de opening aanwezig.

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol benadrukte in haar toespraak dat het Koninkrijk der Nederlanden unieke kansen biedt in de verbinding tussen Europa en Zuid-Amerika. Voor het Europees en het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn er bovendien veel kansen om van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en de hand te reiken. Mevrouw Broekers wees ook op het grote succes van het Koninkrijksjeugdparlement dat in mei in St. Maarten plaatsvond.

Vanmiddag gaan de delegaties in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer verder met hun beraadslagingen over het onderwerp onderwijs en economische kansen in het Koninkrijk. Dan komen ook de onderwerpen gezondheidszorg en integriteit van bestuur binnen het Koninkrijk aan de orde.

Woensdag 4 juni en donderdag 5 juni worden gebruikt voor werkbezoeken aan het werkervaringsproject de Herstelling in Amsterdam, resp. het Kinderrechtenhuis in Leiden. Ook vinden gedurende die dagen gedachtewisselingen over onder andere de onderwerpen energie, mensenhandel en jeugd en jongeren plaats. Op woensdag staat ook een ontvangst door minister-president Rutte op het programma.

Dit jaar wordt de slotverklaring van het Koninkrijksjeugdparlement (KJP) betrokken bij de onderwerpen jeugd en jongeren en onderwijs en economische kansen. Het KJP was één van de activiteiten van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Drie dagen lang debatteerden 50 jongeren over voor hen belangrijke thema's in het Koninkrijk van nu en in de toekomst. Centraal stonden onderwijs en cultuur, kinderrechten en duurzame economische ontwikkeling.

Het interparlementair overleg wordt op vrijdag afgesloten met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties. Deze is te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer, www.tweedekamer.nl. De persconferentie is in de Troelstrazaal en begint om 14.00 uur.


Deel dit item: