NAVO Parlementaire Assemblee in Den HaagVan 21 tot 24 november 2014 vond de Annual Session van de NAVO Parlementaire Assemblee plaats in het World Forum te Den Haag. Hieraan namen de Eerste Kamerleden Van Kappen (VVD), Martens (CDA), Koole (PvdA), Knip (VVD) en Faber-Van de Klashorst (PVV) deel. De organisatie van de sessie lag ditmaal bij het Nederlandse parlement, onder leiding van de Tweede Kamerleden Ten Broeke (VVD), Eijsink (PvdA) en Knops (CDA). Het is de vierde keer dat de jaarvergadering in Nederland plaatsvindt. De laatste keer was in 1999 in Amsterdam.

NL delegatie NAVO PA
Grotere versie foto

In deelsessies van de assemblee werden op zaterdag 22 november en zondag 23 november rapporten en resoluties besproken. Hiervoor waren tal van Nederlandse sprekers uitgenodigd, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en het voormalige Tweede Kamerlid Krista van Velzen. De commandant van de Koninklijke Landmacht Mart de Kruif verzorgde met zijn Duitse collega Bruno Kasdorf een presentatie over de Nederlands-Duitse militaire samenwerking en integratie.

Een hoogtepunt tijdens de vierdaagse sessie was het optreden van de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' van de Koninklijke Landmacht in het Atrium van de gemeente Den Haag op zondagavond 23 november. Gedurende een twintig minuten durend concert werd stilgestaan bij 65 jaar NAVO, 60 jaar NAVO PA en 70 jaar Operatie Market Garden. Hierbij werden allerlei beelden van de Tweede Wereldoorlog, Market Garden, Winston Churchill in de Ridderzaal (1948), de Koude Oorlog, de val van de Berlijnse muur en NAVO-missies buiten het NAVO verdragsgebied getoond. Het spektakel eindige met het nemen van "solfies" (soldaten-selfies/foto's) van militairen uit NAVO landen. 

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, sprak op maandag 24 november in het World Forum in Den Haag de zestigste parlementaire assemblee van de NAVO toe. Hij ging daarna in op vragen van de parlementariërs. Op het plenaire programma stonden verder onder andere premier Rutte, voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop-Scheffer en de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling. Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol en Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg waren op maandag aanwezig om de opening van de plenaire zitting bij te wonen.

De parlementaire assemblee van de NAVO fungeert sinds 1955 en bestaat uit ruim 350 parlementariërs uit 28 lidstaten van de NAVO en de 24 geassocieerde landen of partnerlanden. In totaal namen 700 mensen aan de bijeenkomst deel.

Lees meer:


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
NL delegatie NAVO PA
Afbeelding 1 - NL delegatie NAVO PA