Broekers-Knol herkozen als Voorzitter Eerste KamerDe Eerste Kamer heeft dinsdag 23 juni senator Ankie Broekers-Knol (VVD) unaniem herkozen als haar Voorzitter. Broekers-Knol was de enige kandidaat die zich beschikbaar had gesteld voor de functie. De nieuwe voorzitter werd gekozen na één stemronde. Alle 70 aanwezige Kamerleden stemden op Broekers-Knol. 

Grotere versie foto

Direct na haar verkiezing kreeg Broekers-Knol de Voorzittershamer aangereikt door senator Engels, die op basis van artikel 6 van het Reglement van Orde het voorzitterschap van de vergadering tijdelijk over had genomen.  De nieuwe voorzitter dankte meteen na haar verkiezing de Kamerleden voor het in haar gestelde vertrouwen: "Ik ervaar uw brede vertrouwen als een belangrijke steun in de rug en zal mijn uiterste best doen om aan uw verwachtingen te voldoen."

Broekers-Knol zei in haar plenaire verklaring voorafgaande aan de stemming dat zij in 2013 had aangegeven dat zij vanuit een onafhankelijke positie het wetgevingsproces zou begeleiden, met als uitgangspunten: respect voor de Kamer als onderdeel van de parlementaire democratie, respect voor de Leden van de Kamer, respect voor de medewerkers van de Kamer en respect voor personen en instellingen buiten de organisatie. Broekers-Knol stelde dat de Kamer voor de komende periode hetzelfde respect en enthousiasme van haar mag verwachten. "Ik zou het een eer vinden om uw Voorzitter te mogen zijn." 

Op dinsdag 30 juni 2015 vindt de verkiezing van de Eerste en Tweede Ondervoorzitter plaats. Senatoren kunnen zich hiervoor kandidaat stellen tot 26 juni om 12.00 uur 

·         Voorzitter Eerste Kamer

·         Eerste Kamervoorzitters sinds 1815 


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 8 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
(c) Jeroen van de Meijde
Afbeelding 1 - (c) Jeroen van de Meijde