Eerste Kamer trekt tweeduizend bezoekers op Open MonumentendagTweeduizend mensen hebben zaterdag 12 september op Open Monumentendag de Eerste Kamer bezocht. Zij konden de Noenzaal en de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer bezichtigen. In de plenaire vergaderzaal, die in 1666 in gebruik is genomen, vergadert elke dinsdag de Eerste Kamer plenair. De Noenzaal was ooit vergaderzaal van de Gecommitteerde Raden van de Staten en is nu in gebruik voor het middag- en avondeten van de Eerste Kamerleden.

Open Monumentendag in de Eerste Kamer
Grotere versie foto

Bezoekers konden in de Noenzaal hun stem uitbrengen op 26 geselecteerde foto's van de Prinsjesfotoprijs, onderdeel van het Prinsjesfestival. Het publiek koos een foto van Bart Maat/ANP van minister Dijsselbloem die onderweg van zijn ministerie naar de Tweede Kamer al bellend bijna op een bananenschil stapt, tot favoriete foto. Als tweede en derde koos het publiek een foto van een bankier die het Tweede Kamerlid Klaver vermanend toespreekt en een foto van minister Hennis die in de Tweede Kamer een lange neus trekt naar (oud-) minister Timmermans.

De vakjury onder leiding van fotograaf Vincent Mentzel had eerder gekozen voor een foto van Dirk Hol van minister Kamp in de Tweede Kamer tegenover een tribune vol boze Groningers vanwege de gaswinning. Vier andere foto's kregen een nominatie. Aan de Prinsjesfotoprijs prijs is een oorkonde en een geldbedrag van € 2.500 verbonden. De Prinsjesfotoprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Eerste Kamer.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 5 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Open Monumentendag in de Eerste Kamer