Interparlementair Koninkrijksoverleg 2016 in Eerste Kamer van startIn de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer is dinsdag 31 mei 2016 het halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) tussen de parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten van start gegaan. De Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, die samen met de Voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib de deelnemers ontving, hield een korte openingstoespraak. Daarna spraken Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp van Aruba, Statenvoorzitter Mike Franco van Curaçao en Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten de plenaire bijeenkomst toe. Het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt, geflankeerd door delegatieleider Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort, nam vervolgens de voorzittershamer over. De IPKO-conferentie wordt vanaf dinsdagmiddag voortgezet in de Tweede Kamer en duurt tot en met vrijdag 3 juni 2016.

Na de plenaire bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer werd dinsdagochtend in deelsessies verder gesproken over de onderwerpen gezondheidszorg, onderwijs, economische kansen binnen het Koninkrijk, discriminatie, klimaatverandering, energie, integriteit van bestuur en jeugd en jongeren. Dinsdagmiddag spreken de vier delegaties in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer verder over deze onderwerpen.

Op woensdagochtend 1 juni spreekt het IPKO over de actuele situatie in Venezuela en de betekenis daarvan voor de Caribische regio. Op donderdag 2 juni staan de gebruikmaking van artikelen 15 en 21 Reglement voor de Gouverneur door de Rijkministerraad en de Geschillenregeling op het programma. Tussendoor zijn er ook werkbezoeken.

Het interparlementair overleg eindigt vrijdag 3 juni met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties. Deze is te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer, www.tweedekamer.nl. De beraadslagingen tussen de delegaties zijn openbaar en zijn via een livestream rechtstreeks te volgen - afhankelijk van de locatie - op de website van de Eerste Kamer en van de Tweede Kamer.


Deel dit item: