Ruim 4200 mensen bezoeken de Eerste Kamer tijdens Open MonumentendagTijdens Open Monumentendag hebben ruim 4200 mensen een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De bezoekers konden in de Noenzaal een fototentoonstelling van politieke fotografie in het kader van het Prinsjesfestival bekijken en ook stemmen op de 21 tentoongestelde foto’s. Daarna maakten zij een rondgang door het gebouw van de Eerste Kamer. Zij konden daarbij onder meer de historische plenaire vergaderzaal, de Hall en de Voorzittersgang van de Eerste Kamer bezichtigen.

Grotere versie foto

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol was gedurende een gedeelte van de dag aanwezig om zelf uitleg te geven in de plenaire zaal.

Na het bezoek aan de Eerste Kamer konden de bezoekers binnendoor naar het Ministerie van Algemene Zaken gaan waar men de Statenzaal en de Trêveszaal kon bezichtigen. De route eindigde in de Ridderzaal.

Dijsselbloem/Wiebes winnen bij publiekspeiling fotoprijs nipt van collega Hennis

De publiekspeiling onder een selectie van 21 foto's van de Prinsjesfotoprijs leverde zaterdag een nek aan nekrace op tussen twee foto's. Uiteindelijk werd een foto van Martijn Beekman van minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes (Financien) die op Prinsjesdag met hun partners op weg naar de Ridderzaal twee kinderen in Staphorster klederdracht ontmoeten publiekswinnaar met 194 stemmen. Een foto van Phil Nijhuis waarbij minister Hennis-Plasschaert (Defensie) in een tank op het Voorhout rijdt werd nipt tweede met 181 stemmen. In totaal brachten bij de publiekspeiling zaterdag op Open Monumentendag 367 bezoekers maximaal vijf stemmen per persoon uit.

De Prinsjesfotoprijs 2016 wordt echter toegekend op basis van het oordeel van een vakjury onder leiding van fotograaf Bert Verhoeff. De vakjury heeft vijf foto's genomineerd. De prijs voor de winnende foto wordt vrijdag 16 september in de Eerste Kamer uitgereikt. De foto van Beekman behoort tot de genomineerde foto's, die van Nijhuis niet. Van de andere vier door de vakjury genomineerde foto's kreeg zaterdag alleen een foto van Bart Maat waarbij Tweede Kamervoorzitter Arib na haar uitverkiezing de felicitaties van partijleider Samsom ontvangt, meer dan honderd publieksstemmen, namelijk 110 stemmen.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 7 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
(c) Foto Eerste Kamer
Afbeelding 1 - (c) Foto Eerste Kamer