Interparlementair Koninkrijksoverleg in Den HaagOp woensdagochtend 14 juni 2017 is het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) tussen de parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten van start gegaan in Den Haag.

Het overleg ving aan in de vergaderzaal van de Eerste Kamer met een plenaire bijeenkomst die werd geopend door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. In haar toespraak onderstreepte zij dat parlementariërs de belangrijke taak hebben om als medewetgevers en controleurs van de regering ervoor te zorgen dat het Koninkrijk het hoofd kan bieden aan de vele uitdagingen die op dit moment spelen. Ook de delegatieleiders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Statenvoorzitters Mervin Wyatt-Ras, William Millerson en Sarah Wescot-Williams hielden een openingstoespraak.

Hierna werd in deelsessies gesproken over de onderwerpen klimaatverandering, duurzaamheid, jeugd en jongeren, onderwijs, economische kansen binnen het Koninkrijk, gezondheidszorg, discriminatie en integriteit van bestuur. Woensdag werd ook van gedachten gewisseld over de actuele situatie in Venezuela en de betekenis daarvan voor de Caribische regio en werd door de delegatieleden nagedacht over 'Het ideale Koninkrijk in 2040'.

Op donderdag 15 juni 2017 stond onder meer een bijeenkomst met de leden van de Eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba op het programma. Die middag vonden er werkbezoeken plaats aan Elemental Water Makers, het Nuon Solar project en Stichting The Ocean Cleanup.

Het interparlementair overleg eindigde op vrijdag 16 juni 2017 met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de voorzitters van de vier delegaties.


IPKO bijeenkomst woensdag 14 juni 2017


IPKO bijeenkomst donderdag 15 juni 2017


Deel dit item: