Commissies op dinsdag 12 oktober 2021



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • deskundigenbijeenkomst 9.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 12.30 uur
  • mondeling overleg 14.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • video-vergadering 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Pakketten Fit for 55 en Duurzame financiering

    De commissies besluiten de Europese Commissie een brief te sturen, waarin zij vragen om een geactualiseerd overzicht van de aanpassingen die sinds de datum van publicatie zijn aangebracht in zowel de voorstellen behorend tot het Fit for 55'-pakket als in de voorstellen die vallen onder het Europees pakket maatregelen inzake duurzame financiering. De brief is overeenkomstig het gewijzigde concept vastgesteld.

  • video-vergadering 14.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. EU-bosstrategie

    Mededeling 16 juli 2021, COM(2021) 572

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de SP (Gerkens) gezamenlijk, de Partij voor de Dieren (Prast) mede namens de Fractie-Nanninga (Berkhout), en OSF (Raven). De conceptbrief wordt per e-mail voorgelegd aan de leden van de commissie.

    2. Fondsversterking regionale ontwikkelingsmaatschappijen

    Brief van de minister van EZK van 4 oktober 2021 (29697, ?)

    De commissie besluit de brief van 4 oktober 2021 voor kennisgeving aan te nemen.

    3. Ontwerpbesluit houdende regels met betrekking tot vergoeding van schade van exploitanten van kolencentrales in verband met de beperking van de CO2-emissie

    Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat – Klimaat en Energie van 2 september 2021 (35668, J)

    De commissie besluit de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten en dit agendapunt op 26 oktober 2021 opnieuw te agenderen.

    4. Nieuwe verlenging waardevermeerderingsregeling

    Brief van de minister van EZK van 8 oktober 2021 (33529, H)

    De commissie besluit de brief van 8 oktober (33529, H) voor kennisgeving aan te nemen.

    5. Rondvraag

    Het lid Berkhout (Fractie-Nanninga) verzoekt de staf om ambtelijk na te gaan wat de stand van zaken is met betrekking tot de uitvoering van de motie-Berkhout c.s. (35092, G)

  • video-vergadering 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35671

    Aanpassingen in de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs

    Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (De Blécourt-Wouterse), GroenLinks (Ganzevoort), D66 (Pijlman), PvdA (Fiers) en SGP (Schalk).

    2. 35145

    Initiatiefvoorstel-Bisschop en Kwint Afschaffing van het lerarenregister en het registervoorportaal

    De commissie besluit een commissiebreed verslag uit te brengen. Inbreng voor dit verslag wordt op 12 oktober 2021 geleverd door het lid Ganzevoort (GroenLinks). Onder voorbehoud van tijdige beantwoording van de in het verslag gestelde vragen, stelt de commissie voor het plenaire debat over het wetsvoorstel te houden op een nader door de Voorzitter te bepalen datum, maar in elk geval na 26 oktober 2021.

    3. Rondvraag

    Het lid De Blécourt-Wouterse (VVD) bevestigt dat toezegging T02330 (Evaluatie wet), die ter bespreking was geagendeerd op 5 oktober 2021, als voldaan aangemerkt kan worden.

  • video-vergadering 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Transgenderzorg

    Verslag schriftelijk overleg (31016 / 34650, J)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van VVD (Keunen) en SP (Gerkens).

    2. Werkprogramma NLsportraad

    Brief van de staatssecretaris van VWS van 16 september 2021 (30234, L)

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de Fractie-Nanninga (Van Pareren) en de leden van de fracties van PvdA (Karakus), PVV (Van Kesteren) en PvdD (Prast).

    3. Mededelingen en informatie

    - De commissie heeft op 28 september jl. besloten het verslag schriftelijk overleg over de jeugdzorg (31839, U) te betrekken bij het nog te plannen mondeling overleg met de nieuwe bewindspersonen van VWS. De commissie besluit over enkele weken te bezien wat de stand van zaken is.
    - De planning van de nog bij de Tweede Kamer aanhangige Goedkeuringswet derde verlenging geldingsduur Twm covid-19 (35899) komt mogelijk aan de orde in de eerstvolgende gezamenlijke vergadering van de commissies die betrokken zijn bij dit onderwerp.

  • mondeling overleg 15.30 uur
    (Geen besluitpunten)
  • video-vergadering 15.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35564

    Versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit

    De commissie brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op een nog nader te bepalen datum, tenzij de woordvoerders van de fracties van GroenLinks en D66 afzien van een debat. In het laatste geval stelt de commissie voor te stemmen over het wetsvoorstel teneinde stemverklaringen af te kunnen leggen.

    2. 34641, Q

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van J&V over de wijziging van de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke Marechaussee en andere opsporingsambtenaren; Geweldsaanwending opsporingsambtenaar

    De commissie besluit de brief van de minister van J&V van 27 september 2021 voor kennisgeving aan te nemen.

    3. T02482

    Toezegging Het bij de evaluatie betrekken van de rol van de korpschef bij het vaststellen van het cameraplan (33.542)

    De commissie besluit de toezegging als openstaand aan te blijven merken naar aanleiding van de brief van de minister van J&V van 1 oktober 2021 (33542, I). Zij spreekt de verwachting uit dat de Kamer over de toezegging geïnformeerd zal worden indien door de regering wordt besloten tot het permanent maken van de bevoegdheid betreffende het vastleggen en bewaren van kentekengegevens, en een ontwerp van een koninklijk besluit daartoe uiterlijk in november dit kalenderjaar wordt voorgehangen bij beide Kamers der Staten-Generaal.

    4. 35349

    Wet uitbreiding slachtofferrechten

    De commissie besluit een commissiebrede brief te sturen aan de minister voor Rechtsbescherming over de inwerkingtreding van de Wet uitbreiding slachtofferrechten. Een conceptbrief wordt per e-mail voorgelegd aan de leden van de commissie.

    5. Interparliamentary Committee Meeting “Artificial Intelligence and the Digital Decade”

    Het lid Recourt (PvdA) wenst deel te nemen aan de Interparliamentary Committee Meeting “Artificial Intelligence and the Digital Decade” op 8 november 2021. Ook het lid Veldhoen (GroenLinks) zal aangemeld worden.

    6. Rondvraag

    - Het lid Adriaansens (VVD) verzoekt de staf navraag te doen naar de stand van zaken betreffende de door de Afdeling advisering van de Raad van State te geven voorlichting over het wetsvoorstel Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (35447).

    - Op voorstel van het lid Backer (D66) zullen - wanneer het rapport van de Werkgroep zelfevaluatie naar aanleiding van het rapport "Ongekend onrecht" wordt besproken in de commissies J&V, SZW en FIN - het rapport van de Rechtspraak "Recht vinden bij de rechtbank. Lessen uit kinderopvangtoeslagzaken" en de voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State inzake versterking van de kwaliteit van de rechtsbescherming van de individuele burger (35300 VI, BD) bij de bespreking betrokken worden.

  • video-vergadering 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. T01222 / 31.568, Q

    Brief van de staatssecretaris van BZK inzake aanbieding 41e Voortgangsrapportage Sint Maarten; Staatkundige vernieuwing van het Koninkrijk; Toezegging De Eerste Kamer zal tweemaal per jaar geïnformeerd worden over de voortgang van de uitvoering van de plannen van aanpak inzake de AMvRB 'Waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint-Maarten' (32.213 (R1903)

    De commissie besluit toezegging T01222 als openstaand te blijven beschouwen en neemt de 41ste voortgangsrapportage Sint Maarten (31568, Q) voor kennisgeving aan.

    2. 35925 IV, A

    Brief van de staatssecretaris van BZK inzake beëindigen subsidiering voedselhulpprogramma Aruba, Curaçao, Sint Maarten; Begrotingsstaten Koninkrijksrelaties en BES-fonds 2022

    De commissie besluit de brief (35925 IV, A) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. 35099 (R2114), Q

    Brief van de staatssecretaris van BZK inzake intrekking voorstel van rijkswet Koninkrijksgeschillen; Rijkswet Koninkrijksgeschillen

    De commissie stelt de geagendeerde commissiebrief ongewijzigd vast.

    4. 35.925 IV / 34.269, B

    Brief van de staatssecretaris van BZK over de besluitvorming van de Rijksministerraad 24 september 2021 inzake liquiditeitssteun Aruba, Curaçao en Sint Maarten vierde kwartaal 2021; Uitvoering Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten

    De commissie besluit de brief (35925 IV / 34269, B) voor kennisgeving aan te nemen.

    5. 33845

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot een volgende vergadering.

    6. Werkbezoek Caribisch deel van het Koninkrijk

    De commissie besluit in het voorjaar van 2022 een werkbezoek af te leggen aan het Caribisch deel van het Koninkrijk.

  • video-vergadering 15.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35216

    Wet minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking

    Inbreng voor voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Geerdink), PVV (Van Strien) en ChristenUnie (Ester).

    2. Schriftelijke voorbereiding Algemene financiële beschouwingen 2021

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de Fractie-Nanninga (Van der Linden), de fractie van PVV (Van Strien) en de fractie van 50PLUS (Van Rooijen). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    De commissie ontvangt graag een papieren versie van het verslag van de Algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer en van de aangenomen moties.

    3. T02690

    Toezegging Het onderzoeken van de garantieregeling voor polishouders van verzekeraars en de besmettingsrisico’s specifiek voor de Nederlandse situatie (34.842)

    De commissie besluit toezegging T02690 als openstaand te handhaven en inbreng te leveren voor schriftelijk overleg op 26 oktober 2021.

    4. 32013, K

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van Financiën over bankenresolutie en de toekomst van de financiële sector; Toekomst financiële sector

    De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot 26 oktober 2021.

    5. Herziening werkafspraken vertrouwelijke overleggen

    De commissie stemt in met de herziene werkafspraken voor vertrouwelijke overleggen met de minister van Financiën.

    6. Planning datum gesprek rapporteurs TK (peer review) ARK

    De commissie besluit het gesprek met de rapporteurs (indien mogelijk) te plannen op 7 december 2021. Daarbij benadrukt de commissie dat het van belang is dat er voorafgaand aan het gesprek een schriftelijke rapportage van de rapporteurs door de Eerste Kamer is ontvangen.

    7. COM(2021) 420 / 421 / 422 / 423 en 429

    Nieuwe Europese voorstellen antiwitwassen

    De commissie besluit de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten en dit agendapunt op 26 oktober 2021 opnieuw te agenderen. Tevens besluit zij om op 2 november 2021 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering en met de Europese Commissie.

    8. Rondvraag

    De commissie neemt kennis van de tweede rapportage monitor klachtbehandeling Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen van de Nationale ombudsman. Op voorstel van het lid Van Rooijen (50PLUS) spreekt de commissie op 26 oktober over het organiseren van een gesprek met de Nationale ombudsman of een bredere kring van genodigden.

  • video-vergadering 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E210013

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de voorstellen voor een Verordening betreffende een eengemaakte markt voor digitale diensten (COM(2020)825) en voor een Verordening over betwistbare en eerlijke markten in de digitale sector (COM2020)842); EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening betreffende een eengemaakte markt voor digitale diensten COM(2020)825

    De commissies besluiten de brief van de staatssecretaris van EZK van 17 september 2021 (35860, C) voor kennisgeving aan te nemen.

    2. E210014

    Commissiemededeling over de EU-strategie voor de bestrijding van mensenhandel (COM(2021)171)

    De commissies besluiten de brief van de Europese Commissie van 4 oktober 2021 (35876, C) voor kennisgeving aan te nemen.

  • video-vergadering 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 32043, AU

    Brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de evaluatie van de Uniforme Rekenmethodiek (URM) Deel I; Toekomst pensioenstelsel

    De commissie besluit op 2 november 2021 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    2. T02795; 34304 / 34956, A

    Toezegging Informeren over plannen rondom vereenvoudiging banenafspraak (34.956); Brief van de minister van SZW ter aanbieding van het rapport over het onderzoek naar de vormgeving en gerichtheid van het loonkostenvoordeel voor jongeren en de rapportage over de duurzaamheid van de banen in de banenafspraak over het derde kwartaal van 2019 tot aan het derde kwartaal van 2020; Wet tegemoetkomingen loondomein

    De commissie besluit toezegging T02795 als "deels voldaan" te blijven beschouwen en de brief (34304 / 34956, A) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. Voorbespreking informeel kennismakingsgesprek staatssecretaris SZW

    De commissie inventariseert de gespreksonderwerpen voor het kennismakingsgesprek met de demissionair staatssecretaris van SZW.

    4. 21.501-31 EK, AN

    Brief van de minister van SZW over de geannoteerde agenda Raad WSBVC van 15 oktober 2021; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

    De commissie besluit de geannoteerde agenda Raad WSBVC van 15 oktober 2021 (21501-31, AN) voor kennisgeving aan te nemen.

  • video-vergadering 16.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35513

    Versterken van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen

    Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem)

    2. 35424, S

    Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba

    De commissie stemt in met de conceptcommissiebrief aan de minister van BZK.

    3. 35578, K en 34373 c.a., N

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden tot de volgende vergadering.

    4. T03195

    Toezegging Toezenden Evaluatie Woningbouwimpuls (35.518/ 35.488/35.516)

    De commissie besluit de status van toezegging T03195 als voldaan aan te merken en de brief van 8 oktober 2021 van de minister voor kennisgeving aan te nemen.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissie overweegt werkbezoeken aan de AIVD en de toezichthouders TIB en CTIVD af te leggen inzake het regelgevende kader van de voorgenomen wijziging van de Wiv 2017.

  • video-vergadering 16.35 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. E210012

    Commissiemededeling: de EU-strategie inzake vrijwillige terugkeer en re-integratie (COM(2021)120)

    De commissie besluit de brief van de Europese Commissie van 30 september 2021 (35856, D) voor kennisgeving aan te nemen.

  • video-vergadering 16.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Geldigheidsduur rijbewijzen, medische keuringen en situatie bij het CBR

    De commissie besluit het onderwerp 'geldigheidsduur rijbewijzen, medische keuringen en de situatie bij het CBR' aan te houden en opnieuw te agenderen zodra het verslag van het tweeminutendebat, dat op verzoek van het lid De Hoop (PvdA) in de Tweede Kamer zal plaatsvinden, beschikbaar is.

    2. Monitoringsrapportage Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit 2020

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van IenW over de elfde NSL-monitoringsrapportage; Luchtkwaliteit

    De commissie besluit naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van I&W van 1 oktober 2021 (30175, T) op 2 november 2021 gelegenheid te geven voor inbreng voor nader schriftelijk overleg.

    3. Gesprek met de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur

    De commissie blikt met tevredenheid terug op het verloop van het gesprek met de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur van 5 oktober 2021.

    4. Mededelingen en informatie

    De commissie besluit een rappelbrief te sturen aan de staatssecretaris van I&W naar aanleiding van het uitblijven van de beantwoording van de brief van 22 juli 2021 met nadere vragen over het gepubliceerde rapport 'Om de leefomgeving' van de adviescommissie VTH.

  • video-vergadering 16.55 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Stand van zaken Omgevingswet

    Brief van de minister van BZK over de aansluitingen op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en over het rapport Opvolging BIT en Gateway adviezen DSO; Omgevingsrecht

    De brief van de minister van BZK over de aansluitingen op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en over het rapport Opvolging BIT en Gateway adviezen DSO (33118 / 34986, CM) wordt voor kennisgeving aangenomen. De voorzitter doet verslag van zijn telefoongesprek met de minister van BZK over de Omgevingswet. Conform de besluitvorming in de vergadering van 28 september 2021 zullen de commissies de stand van zaken Omgevingswet opnieuw bespreken na ontvangst van het volgende voortgangs(kwartaal)overzicht. De leden Kluit (GroenLinks) en Klip-Martin (VVD) zullen in overleg met de andere fracties een opzet maken voor een op een later moment in te plannen deskundigenbijeenkomst waarbij in ieder geval de thema's uitvoerbaarheid en doorontwikkeling aan de orde zullen komen.

  • technische briefing 17.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • deskundigenbijeenkomst 17.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • video-vergadering 17.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35.295 EK, P

    Brief van de ministers van BuZa, J&V, BZK, Rechtsbescherming en Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media inzake kabinetsappreciatie Rechtsstaatrapport 2021 van de Europese Commissie; EU en de rechtsstaat

    De commissies nemen kennis van de kabinetsappreciatie van het Rechtsstaatrapport 2021 (35.295, P) en besluiten de brief te betrekken bij het beleidsdebat over de Rechtsstaat, Democratie en Fundamentele rechten in de EU, dat op 1 februari 2022 staat ingepland.