Oud-senator Van der Spek herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 19 december stil gestaan bij het overlijden op 23 november jongstleden op 93-jarige leeftijd van oud-senator Fred van der Spek (PSP). De heer Van der Spek was lid van de Eerste Kamer van 5 juni 1963 tot 21 februari 1967 en tevens fractievoorzitter.

Van der Spek in de Tweede Kamer, 1978
Grotere versie foto

De heer Van der Spek was aansluitend 1967 tot en met 1985 voor de PSP lid van de Tweede Kamer, van 1978 tot 1985 als fractievoorzitter. Tegelijk was hij ook politiek leider van zijn partij. Toen de leden van de PSP eind 1985 kozen voor samenwerking met andere politieke partijen, zegde hij zijn lidmaatschap op en was hij nog een jaar lid van de Tweede Kamer als eenmansfractie.

Voor en tijdens zijn Eerste Kamerlidmaatschap was hij tevens leraar natuur- en scheikunde aan verschillende scholen in Brielle, Den Haag en Baarn. In beide Kamers ging zijn aandacht vooral uit naar defensie, buitenlands beleid en sociaaleconomische zaken.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol: "Onmiskenbaar is hij in een veranderend Nederland de spreekbuis geweest van mensen die hartstochtelijk tegen militair geweld waren, door gelijkheidsidealen werden gedreven en oprecht streden voor een rechtvaardiger wereld."

Necrologie Fred van der SpekPDF-document


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Van der Spek in de Tweede Kamer, 1978
Afbeelding 1 - Van der Spek in de Tweede Kamer, 1978