Foto donordebat genomineerd voor Prinsjesfotoprijs 2018Een foto van freelance fotograaf Dirk Hol van de stemming in de Eerste Kamer over het initiatiefwetsvoorstel voor een actief donorregistratiesysteem op 13 februari 2018 is een van de vijf genomineerde foto's voor de Prinsjesfotoprijs 2018. Dat heeft de organisatie van de jaarlijkse wedstrijd voor politieke fotografie, het Prinsjesfestival in Den Haag, dinsdag bekendgemaakt. De winnaar van de Prinsjesfotoprijs 2018 wordt op vrijdag 14 september tijdens een bijeenkomst in de plenaire zaal van de Eerste Kamer bekendgemaakt.

Foto Dirk Hol genomineerd
Grotere versie foto

De foto van Dirk Hol laat het Tweede Kamerlid Pia Dijkstra - initiatiefneemster van het wetsvoorstel - en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zien die achter de regeringstafel gespannen wachten op de uitslag van de hoofdelijke stemming. Het wetsvoorstel werd in de Eerste Kamer met 38 stemmen voor en 36 stemmen tegen aangenomen.

De andere genomineerde foto's zijn: een foto van Remko de Waal van premier Mark Rutte die de hand schudt van de zogenoemde treitervlogger Ismail Ilgun, een foto van Werry Crone van minister Erik Wiebes met protesterende boeren uit het aardbevingsgebied in Groningen, een foto van David van Dam van oud-minister Halbe Zijlstra die in de Tweede Kamer zijn aftreden bekendmaakt en een foto van David van Dam van het vertrek van oud-minister Jeanine Hennis bij het ministerie van Defensie.

De jury van de Prinsjesfotoprijs bestond dit keer uit: fotograaf Bert Verhoeff (voorzitter), Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA), Eerste Kamerlid Joris Backer (D66), parlementair verslaggever Avi Bhikhie (Nu.nl) en docent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag Loek van Vliet. Fotograaf Gerhard van Roon is curator van de Prinsjesfotoprijs.

De Prinsjesfotoprijs wordt dit jaar voor de vijfde achtereenvolgende maal gehouden. De wedstrijd is onderdeel van het Prinsjesfestival dat elk jaar rondom Prinsjesdag met een groot aantal activiteiten in Den Haag wordt gehouden en waar elk jaar een provincie gastheer is, in 2018 de provincie Gelderland. De Eerste Kamer maakt de Prinsjesfotoprijs mede mogelijk. De prijs wordt elk jaar uitgereikt in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. In 2017 was NRC-fotograaf David van Dam winnaar met een foto van een Turkse minister die in Rotterdam werd tegengehouden.

Op zaterdag 8 september op Open Monumentendag worden de vijf genomineerde foto's en nog vijftien andere door de jury geselecteerde foto's tentoongesteld in de Noenzaal van de Eerste Kamer. Bezoekers van de Eerste Kamer kunnen dan ook aangeven welke foto's zij de mooiste vinden.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 5 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Foto Dirk Hol genomineerd
Afbeelding 1 - Foto Dirk Hol genomineerd