Meer bezoekers Open Monumentendag in Eerste KamerTijdens Open Monumentendag 2018 hebben circa 4.600 mensen zaterdag een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Dat is ongeveer twintig procent meer dan in 2017. De bezoekers konden in de Eerste Kamer onder meer een tentoonstelling van politieke fotografie in het kader van het Prinsjesfestival, de Hall en de historische plenaire vergaderzaal bekijken. Tevens konden de bezoekers stemmen over drie stellingen over de Eerste Kamer en de politiek. Daarna liepen zij door naar de Tweede Kamer om daar onder meer de Stadhouderskamer, de plenaire vergaderzaal en de Handelingenkamer zien.

In gesprek met Eerste Kamerleden

Bezoekers konden ook in gesprek gaan met een aantal Eerste Kamerleden. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol (VVD), en de senatoren Hans-Martin Don (SP), Anne-Wil Duthler (VVD) en Mary Fiers (PvdA) waren gedurende een gedeelte van de dag aanwezig om uitleg te geven over hun Kamerwerk en over de plenaire zaal.

Publiekspeiling Prinsjesfotoprijs

Ook dit jaar werd een publiekspeiling gehouden met een selectie van 17 foto's voor de Prinsjesfotoprijs 2018. Ruim 1600 bezoekers brachten hun stem uit. De publiekskeuze week nogal af van de voorkeur van de vakjury: twee van de drie bij het publiek meest populaire foto's behoren niet tot de vijf genomineerde foto's voor de Prinsjesfotoprijs 2018.

De meest populaire foto bij het publiek was van Remko de Waal waarop te zien is hoe VVD'er Halbe Zijlstra op het Binnenhof tijdens de kabinetsformatie van 2017 over een dranghek springt.

Als tweede koos het publiek een foto van David van Dam van een aangedane minister-president Mark Rutte en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin Zijlstra zijn aftreden bekend maakte. Deze foto is wel genomineerd voor de Prinsjesfotoprijs.

De derde voorkeur van het publiek was evenmin een genomineerde foto, namelijk een foto van Bart Maat van premier Rutte die onder een paraplu op het Binnenhof door de regen loopt op weg naar de onderhandelingen voor de formatie van een nieuw kabinet.

De Prinsjesfotoprijs 2018 wordt toegekend door een vakjury onder leiding van fotograaf Bert Verhoeff. De prijs voor de winnende foto wordt vrijdag 14 september in de Eerste Kamer uitgereikt. Meer informatie op: www.prinsjesfestival.nl.


Deel dit item: