David van Dam wint Prinsjesfotoprijs 2018NRC-journalist David van Dam heeft de Prinsjesfotoprijs 2018 gewonnen met zijn foto van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert die op haar departement met applaus wordt ontvangen nadat ze in de Tweede Kamer haar aftreden heeft bekendgemaakt. Van Dam ontving de prijs vrijdag in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer uit handen van het Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler (VVD). De Eerste Kamer is een van de partners van deze prijs voor politieke fotografie, onderdeel van het jaarlijks terugkerende Prinsjesfestival in Den Haag.

Winnende foto laat theatrale aspect van de politiek zien

Een jury onder leiding van oud-parlementair fotograaf Bert Verhoeff koos uit circa 80 foto's van negen fotografen vijf nominaties waar uiteindelijk de winnaar uit voortkwam. De foto's mogen ver van het Binnenhof zijn gemaakt maar moeten wel van landelijk politieke betekenis zijn.

De jury bestond dit jaar verder uit het Eerste Kamerlid Joris Backer (D66), Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA), parlementair journalist Avinash Bhikhie (Nu.nl) en KABK-docent fotografie Loek van Vliet. De andere genomineerde fotografen waren Remko de Waal, Dirk Hol en Werry Crone.

Uit het juryrapport: "De winnende foto laat op uitmuntende wijze het theatrale aspect van de politiek zien. Zowel qua vorm als qua inhoud. Een bewindspersoon moest aftreden voor haar verantwoordelijkheid voor een dossier waarbij twee militairen onnodig zijn omgekomen bij een oefening. Na verantwoording aan het parlement loopt ze het naastgelegen departement binnen en wordt ontvangen door de staf van militairen en hoge ambtenaren. Ondanks het aftreden en twee dodelijke slachtoffers wordt er zichtbaar geapplaudisseerd. Deze scene had ons nooit bereikt als David van Dam niet zo 'ongepast' had opgetreden door voor de minister het ministerie binnen te lopen. Een terechte winnaar."

Prinsjesboekenprijs voor biografie Remieg Aerts over Thorbecke

Tegelijk met de Prinsjesfotoprijs werd vrijdag in de Eerste Kamer ook de Prinsjesboekenprijs 2018 uitgereikt voor het beste politieke boek van het afgelopen politieke jaar. De prijs werd dit jaar gewonnen door de Nijmeegse oud-hoogleraar politieke geschiedenis Remieg Aerts met zijn boek 'Thorbecke wil het' - een monumentale biografie over de 19e eeuwse liberale politicus Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872). De prijs werd uitgereikt door de Gelderse gedeputeerde van onder meer cultuur Josan Meijers (PvdA); Gelderland is in 2018 de provinciale partner van het Prinsjesfestival. Elk jaar vervult een andere provincie die rol.

In totaal zijn er 50 boeken ingezonden, politieke boeken die verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018. De andere twee genomineerden waren het boek Straatpolitiek van Femke Kaulingfreks en Overspannen Democratie van Gijs van Oenen. De jury bestond dit jaar uit Toof Brader , oud-politiek journalist bij NPO Politiek, Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Jan Schinkelshoek, oud-lid van de Tweede Kamer. 

Uit het juryrapport: "Elk van de drie zegt vanuit een eigen, authentieke invalshoek - een historische, een politicologische en een filosofische - iets over de organisatie van de democratie. Alle drie behoren alleen daarom al op het nachtkastje van politici te liggen: elk op z'n eigen manier helpen die soms kloeke boeken om de rumoerige, onzekere toestand-van-nu beter te begrijpen en biedt voor wie-wat-wil aanknopingspunten om 'iets' te doen."


Deel dit item: