Leden bij conferentie EU-buitenland- en defensiebeleidVan 6 tot 8 maart 2019 vond in de Roemeense hoofdstad Boekarest de halfjaarlijkse conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) plaats. Tijdens deze conferentie, die traditioneel elk half jaar plaatsvindt in het land dat op dat moment het EU-voorzitterschap draagt, komen nationale parlementsleden van alle EU-lidstaten samen om te spreken over deze onderwerpen.

Tijdens de plenaire sessies van de conferentie werd onder meer gesproken over het strategische belang van de Zwarte Zee, over het Europese perspectief van de landen op de Westelijke Balkan en over de relatie van de EU met de landen van het Oostelijk Partnerschap. Daarnaast werd in diverse workshops gesproken over thema's als cybersecurity, militaire mobiliteit en de toekomst van het Europees buitenland- en defensiebeleid na de Brexit.

De Nederlandse delegatie bij de conferentie werd geleid door Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, voorzitter van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken (D66). Daarnaast namen deel de Eerste Kamerleden Janny Vlietstra (PvdA, voorzitter Kamercommissie BDO) en Sybe Schaap (VVD, vicevoorzitter Kamercommissie BDO) en de Tweede Kamerleden Aukje de Vries (VVD, voorzitter Kamercommissie voor Defensie) en Sven Koopmans (VVD).


Deel dit item: