Eerste Kamer ontvangt Albanese parlementsvoorzitterOp woensdag 22 mei 2019 heeft de Voorzitter van het parlement van Albanië, Gramoz Ruçi, een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer. Hij werd ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

Na de ontvangst volgde een inhoudelijk gesprek, waar van de zijde van de Eerste Kamer ook de Kamerleden Janny Vlietstra (PvdA) en Sybe Schaap (VVD) aan deelnamen. Belangrijkste gespreksonderwerp vormden de Europese aspiraties van Albanië: het land heeft sinds 2014 de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en zou graag een volgende stap zetten met het openen van onderhandelingen die tot daadwerkelijke toetreding tot de EU moeten leiden.

In juni 2018 besloten de Europese regeringsleiders om Albanië nog een jaar de tijd te geven om de noodzakelijke hervormingen door te voeren, alvorens medio 2019 een besluit te nemen over het al dan niet openen van de toetredingsonderhandelingen.

Naast het EU-toetredingsproces werden ook de politieke actualiteiten in beide landen besproken, alsmede de bredere situatie in de Westelijke Balkanregio. De Voorzitter van het Albanese parlement werd op 21 mei 2019 al ontvangen in de Tweede Kamer, waar hij sprak met de Voorzitter van de Tweede Kamer en de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken.

De Voorzitter van de Eerste Kamer bracht in juli 2018 een bezoek aan Albanië.


Deel dit item: