Kamerleden spreken met NAVO-partners in BratislavaZeven Kamerleden van de vaste delegatie in de NAVO Parlementaire Assemblee namen van 31 mei tot en met 3 juni deel aan de Voorjaarszitting van deze organisatie in Bratislava, Slowakije.

Grotere versie foto

De Eerste Kamerleden Frank van Kappen (VVD), Menno Knip (VVD), Maria Martens (CDA) en Janny Vlietstra (PvdA) vergaderden, samen met de Tweede Kamerleden Sven Koopmans (VVD, delegatieleider), Isabelle Diks (GL) en Hanke Bruins Slot (CDA) met ruim 250 collega-parlementariërs uit de lidstaten en partnerlanden van de NAVO.

Op de agenda stonden onder meer de terreurdreiging uit Afrika, grensbewaking, China en de veiligheidsimplicaties van samenwerking van technologiebedrijven aan de volgende generatie communicatietechnologie. In alle debatten werd veel aandacht besteed de manier waarop de traditionele waarden waar de NAVO voor staat, verdedigd kunnen worden.

Ook door leden van de Nederlandse delegatie werd bepleit dat vrijheid, democratie en rechtstaat beter beschermd dienen te worden tegen assertieve staten als China en Rusland en tegen instabiliteit, die veroorzaakt kan worden door terrorisme, cyberdreiging en hybride oorlogvoering.

De NAVO-lidstaten moeten zich daarom meer weerbaar maken, bijvoorbeeld door een 'Democratic Resiliency Coordination Centre' op te richten en het Strategisch Concept van het bondgenootschap te herzien. De vijftien rapporten die op de Voorjaarszitting besproken zijn, vindt u hier. Tijdens de volgende plenaire sessie, die van 11 tot en met 14 oktober 2019 in Londen plaatsvindt, worden de rapporten met bijbehorende resoluties vastgesteld.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.