Oud-Voorzitter Eerste Kamer wint PrinsjesboekenprijsDe oud-Voorzitter van de Eerste Kamer Herman Tjeenk Willink heeft met zijn boek 'Groter denken, kleiner doen' de Prinsjesboekenprijs 2019 voor het beste politieke boek van het parlementaire jaar 2018-2019 gewonnen. Hij kreeg de prijs vrijdag in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer uitgereikt door de Zuid-Hollandse Commissaris van de Koning Jaap Smit. Tjeenk Willink was van 1987 tot 1997 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en van 1991 tot 1997 Voorzitter.

De genomineerde boeken
Grotere versie foto

NRC-fotograaf David van Dam kreeg uit handen van de huidige Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn in dezelfde bijeenkomst de Prinsjesfotoprijs 2019 uitgereikt voor de beste politieke foto in het parlementaire jaar 2018-2019. De foto laat FVD-fractievoorzitter en partijleider Thierry Baudet zien in zijn werkkamer in de Tweede Kamer. David van Dam won de Prinsjesfotoprijs eerder al in 2014, 2017 en 2018.

Achtergronden

De Prinsjesboekenprijs werd dit jaar voor de zevende achtereenvolgende keer uitgereikt. De jury stond onder leiding van het voormalig Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

De Prinsjesfotoprijs werd dit jaar voor de zesde achtereenvolgende keer uitgereikt. De jury stond onder leiding van fotograaf Vincent Mentzel en bestond onder meer ook uit het Eerste Kamerlid Joris Backer. De prijs is ingesteld om het belang van fotografie in de politiek te benadrukken. De Prinsjesfotoprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Eerste Kamer en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

Het Prinsjesfestival wordt jaarlijks georganiseerd op en rond het Binnenhof ter omlijsting van Prinsjesdag. In het kader van het festival vinden tal van activiteiten plaats voor het publiek. Elk jaar is een van de provincies gastheer en opent daarvoor een 'ambassade' in Den Haag. In 2019 is dat de provincie Zuid-Holland.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 4 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
De genomineerde boeken
Afbeelding 1 - De genomineerde boeken