E120048
Laatste revisie: 01-11-2017

E120048 - Voorstel voor een richtlijn inzake de milieueffectbeoordeling



De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen gepresenteerd om de wetgeving inzake milieueffectbeoordelingen te stroomlijnen. De voorstellen zijn bedoeld om de administratieve lasten te verlichten en het gemakkelijker te maken de mogelijke effecten van grote projecten te beoordelen, zonder de bestaande milieubeschermingseisen af te zwakken. De voorstellen verhogen het huidige niveau van milieubescherming en bieden het bedrijfsleven een meer geharmoniseerd regelgevingskader. 


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

De commissie Infrastructuur en Milieu (I&M) van de Tweede Kamer heeft zich tijdens de procedurevergadering van 5 december 2012 gebogen over de subsidiariteit van het onderhavige voorstel. 

Europees

De richtlijn werd op 16 april 2014 ondertekend door de Raad en het Europees Parlament.


Kerngegevens

volledige titel

Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 2011/92/EU betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten

document Europese Commissie

COM(2012)628PDF-document, d.d. 26 oktober 2012

rechtsgrondslag

artikel 192, lid 1, VWEU

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Implementatie

Richtlijn 2014/52/EUPDF-document werd op 25 april 2014 gepubliceerd in Pb EU L124/1. Uiterste implementatiedatum is 16 mei 2017.

De wijziging van het Besluit milieueffectrapportage is op vrijdag 7 juli 2017 in werking getreden (Stb. 2017, 297). Aanvankelijk leek inwerkingtreding mogelijk met ingang van 16 mei 2017, tegelijkertijd met de wijziging van de Wet milieubeheer. De procedures na de advisering door de Raad van State hebben echter langer geduurd dan aanvankelijk ingeschat, waardoor er sprake is van een (geringe) overschrijding van de implementatietermijn.                             

Implementatie is voorzien middels een implementatiewet herziening mer-richtlijn.

Bron: Stand van zaken implementatie richtlijnen derde kwartaal 2017 


Behandeling Tweede Kamer

De commissie Infrastructuur en Milieu (I&M) heeft zich tijdens de procedurevergadering van 5 december 2012 gebogen over de subsidiariteit van het onderhavige voorstel. 

De commissie voor Infrastructuur en Milieu (I&M) besloot op 7 november 2012 dat zij een subsidiariteitsttoets zal uitvoeren op dit voorstel voor een richtlijn. Daarnaast zal het voorstel en het bijbehorende standpunt van de regering (BNC-fiche) worden geagendeerd in een algemeen overleg voorafgaand aan de Milieuraad van december 2012 en wil men een technische briefing organiseren over het voorstel en de mogelijke implicaties voor nationale wetgeving op het gebied van de milieueffectrapportage. Naar verwachting vindt deze plaats op 28 november 2012 .


Standpunt Nederlandse regering

Nederland onderschrijft in het BNC-fiche onder andere de noodzaak die de Europese Commissie ziet om praktijkproblemenbij toepassing van de m.e.r.-richtlijn op te lossen en om de richtlijn te moderniseren en in overeenstemming te brengen met slimme regelgeving (smart regulation). Nederland ziet hiervoor in het voorstel enkele nuttige wijzigingen.

Wel zet Nederland vraagtekens bij de mate van detail en dwingendheid die wordt voorgesteld. Nederland voorziet dat een deel van de voorstellen daardoor een averechts effect heeft op de gewenste doelstelling. Nederland zal daarom met andere lidstaten samenwerken om in de Raad te komen tot een eindresultaat waarbij aanpassing van de tekst, die aansluit bij het Nederlandse standpunt, het uitgangspunt zal zijn. Voor Nederland is verder van belang dat de aanpassingen aansluiten bij de Nederlandse uitgangspunten voor ruimtelijke regelgeving engeen afbreuk doen aan de daarbij ingeboekte structurele besparing.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen gepresenteerd om de wetgeving inzake milieueffectbeoordelingen te stroomlijnen. De voorstellen zijn bedoeld om de administratieve lasten te verlichten en het gemakkelijker te maken de mogelijke effecten van grote projecten te beoordelen, zonder de bestaande milieubeschermingseisen af te zwakken. De voorstellen verhogen het huidige niveau van milieubescherming en bieden het bedrijfsleven een meer geharmoniseerd regelgevingskader. 

De voorgestelde wijzigingen behelzen onder meer:

  • Aanpassing van de procedure om te bepalen of er een milieubeoordeling nodig is. Hierdoor zullen enkel projecten met aanzienlijke milieueffecten aan een dergelijke beoordeling onderworpen zijn. Projecten die zijn aangepast om de effecten ervan te verminderen en kleinschalige projecten met lokale effecten moeten sneller en tegen lagere kosten worden goedgekeurd zodat de autoriteiten meer tijd krijgen om zich te concentreren op de beoordeling van grootschalige projecten met omvangrijke milieueffecten.
  • Verscherping van de regels om te zorgen voor betere besluitvorming en milieuschade te voorkomen. Effecten van alternatieve voorstellen moeten systematischer in aanmerking worden genomen, en bevoegde autoriteiten moeten de redenen die aan hun beslissingen ten grondslag liggen duidelijker uitleggen.
  • Stroomlijning van de verschillende fasen van het MEB-proces, door de invoering van termijnen en een nieuw mechanisme om het proces soepeler te doen verlopen wanneer er diverse beoordelingen vereist zijn en verschillende autoriteiten betrokken zijn. Deze wijzigingen zorgen voor meer rechtszekerheid en bespoedigen het proces, zonder de kwaliteit van de beoordeling in het gedrang te brengen.

De huidige voorstellen zijn het resultaat van een toetsingsproces dat brede raadplegingen en studies over de doeltreffendheid van de bestaande regels en de effecten van mogelijke wijzigingen omvatte.

(bron: persbericht Europese Commissie d.d. 26 oktober 2012 )


Behandeling Raad

Op 17 december 2012 zal het Voorzitterschap informatie verstrekken over het voorstel aan de Milieuraad.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

Op 26 oktober 2012 heeft de Europese Commissie onderhavig voorstel gepubliceerd. De deadline voor het indienen van subsidiariteitsbezwaren is 24 december 2012.

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen