Oud-senator Tummers (PvdA) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 26 mei stilgestaan bij het overlijden op 24 april jongstleden op 92-jarige leeftijd van oud-senator Nic Tummers. Hij was bijna 21 jaar lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, van 17 september 1974 tot 13 juni 1995.

Oud-senator Tummers (PvdA) overleden
Grotere versie foto

Nic Tummers was opgeleid tot beeldhouwer en werkte als kunstenaar vanaf 1950. Vanaf 1954 werkte hij ook in het onderwijs. Eerst als tekenleraar aan de LTS in Heerlen, later als leraar kunstgeschiedenis en tekenen aan het Bisschoppelijk College in Sittard en als docent sociale bouwgeschiedenis aan achtereenvolgens de Technische Hogeschool Eindhoven, de Academie van Bouwkunst in Maastricht en de Academie van Bouwkunst in Tilburg.

"Als langstzittend Kamerlid was hij met enige regelmaat fungerend voorzitter, in het geval de Voorzitter zelf niet beschikbaar was. Net als van veel andere gebeurtenissen in de Kamer maakte Tummers ook van zo'n moment een tekening, met als onderschrift 'ter herinnering aan mijn eerste zit in de cockpit van de Eerste Kamer'," zei Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn tijdens de herdenking.

Naast zijn maatschappelijke en politieke carrière was Nic Tummers actief in vele besturen en stichtingen, met name op het gebied van kunst, cultuur en architectuur. Zo was hij onder andere lid van de Culturele Raad Limburg, bestuurslid van het Nederlands Architectuurmuseum te Amsterdam, voorzitter van Stichting Vormingstoneel Limburg GL2 en voorzitter van de beleidsadviescommissie Kunstcentrum Brabant in Tilburg.

Jan Anthonie Bruijn: "Nic Tummers stond bekend als een nieuwsgierig persoon die historische kennis en activisme verbond, met relativeringsvermogen en humor, en met een groot hart voor Limburg en Europa. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Tummers (PvdA) overleden
Afbeelding 1 - Oud-senator Tummers (PvdA) overleden