Foto- en boekenprijs Prinsjesfestival uitgereiktVrijdag 11 september zijn in de plenaire zaal van de Eerste Kamer in het kader van het jaarlijkse Prinsjesfestival de Prinsjesfotoprijs en de Prinsjesboekenprijs uitgereikt door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn.

De bekroonde foto van Dirk Hol
Grotere versie foto

Fotograaf Dirk Hol heeft de Prinsjesfotoprijs 2020 ontvangen voor de beste politieke foto in het parlementaire jaar 2019-2020. De foto laat oud-minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins zien die ineenzakt tijdens een debat over de coronamaatregelen in de Tweede Kamer.

Journaliste Elma Drayer kreeg de Prinsjesboekenprijs 2020 voor het beste politieke boek van het parlementaire jaar 2019-2020 uitgereikt voor haar boek Witte schuld. Over identiteitspolitiek .

Over de prijzen

De Prinsjesboekenprijs werd dit jaar voor de achtste achtereenvolgende keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De jury stond onder leiding van oud-Tweede Kamerlid en auteur Mark Verheijen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

De Prinsjesfotoprijs werd dit jaar voor de zevende achtereenvolgende keer uitgereikt. De jury stond onder leiding van fotograaf Bert Verhoef en bestond onder meer ook uit het Eerste Kamerlid Joris Backer. De prijs is ingesteld om het belang van fotografie in de politike te benadrukken. De Prinsjesfotoprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Eerste Kamer en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

Het Prinsjesfestival wordt jaarlijks georganiseerd op en rond het Binnenhof ter teomlijsting van Prinsjesdag. In het kader van het festival vinden tal van activiteiten plaats voor het publiek. Elk jaar is een van de provincies gastheer en opent daarvoor een 'ambassade' in Den Haag. In 2020 is dat de provincie Noord-Holland.

Vanwege de coronamaatregelen bevat Prinsjesfestival dit jaar minder evenementen dan gebruikelijk.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
De bekroonde foto van Dirk Hol
Afbeelding 1 - De bekroonde foto van Dirk Hol