Oud-senator Veder-Smit (VVD) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 29 september stilgestaan bij het overlijden op 26 augustus jongstleden op 98-jarige leeftijd van oud-senator Els Veder-Smit. Zij was bijna 10 jaar lid van de Eerste Kamer voor de VVD, van 25 augustus 1981 tot 11 juni 1991.

Els Veder-Smit verdedigt als Tweede Kamerlid een initiatiefwetsvoorstel in de Eerste Kamer
Grotere versie foto

Vanaf 1954 was Els Veder-Smit werkzaam in het openbaar bestuur, als volksvertegenwoordiger namens de VVD en als bestuurder. Zo was zij tot 1962 lid van de Provinciale Staten van Utrecht en lid van de gemeenteraad en wethouder van Zeist, de jongste vrouwelijke wethouder van Nederland.

Na haar verhuizing naar Leeuwarden was zij van 1962 tot 1966 lid van de gemeenteraad van de Friese hoofdstad. In 1967 werd Els Veder-Smit gekozen als lid van de Tweede Kamer. Dat bleef zij tot januari 1978 toen zij staatssecretaris werd in het eerste kabinet-Van Agt. Veder-Smit was belast met de portefeuille Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

Naast haar politieke carrière was Els Veder-Smit tot op zeer hoge leeftijd nog maatschappelijk actief. Zij was onder andere erevoorzitter van de Nationale Kruisvereniging en voorzitter van STOOM, de Stichting Onderzoek en Ontwikkeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Ook zette zij zich in voor kunst, cultuur en erfgoed. Zo was ze voorzitter van de Zeister Kunstkring en oprichter van de Stichting Hollands Porselein.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: "Els Veder-Smit stond bekend als een betrokken en bevlogen politica met oog voor anderen. Ze was een wegbereider in de Nederlandse politiek, met name op het gebied van emancipatie en volksgezondheid. Niet omdat ze - in haar woorden - 'zo'n hervormer' was, maar omdat ze vond dat het nodig was."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Els Veder-Smit verdedigt als Tweede Kamerlid een initiatiefwetsvoorstel in de Eerste Kamer
Afbeelding 1 - Els Veder-Smit verdedigt als Tweede Kamerlid een initiatiefwetsvoorstel in de Eerste Kamer