Initiatiefvoorstel aanpak mensenhandel aangenomenDe Eerste Kamer heeft dinsdag het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamer tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel aangenomen. De fracties van VVD, D66, GL, SGP, CDA, Fractie-Nanninga, Fractie-Otten, SP, PvdA, OSF, PvdD en CU stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van PVV, 50PLUS en FVD stemden tegen het wetsvoorstel.

De initiatiefnemers en minister Dekker tijdens het debat op 23 maart 2021
Grotere versie foto

Het wetsvoorstel stelt klanten van prostituees strafbaar indien zij weten of redelijkerwijs moeten vermoeden dat iemand tot prostitutie gedwongen is en daarmee slachtoffer van mensenhandel is. Die klanten kunnen een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of een geldboete van de vierde categorie krijgen.

Het wetsvoorstel werd verdedigd door de Tweede Kamerleden Segers (ChristenUnie), Kuiken (PvdA), Van Nispen (SP) en Kuik (CDA). Het debat op 23 maart jl. spitste zich toe op de praktische toepasbaarheid en daarmee de effectiviteit van het wetsvoorstel, alsmede op een aantal juridische aspecten.

De motie van senator Van Dijk (SGP) die de regering vraagt om de kennis over de toenemende prostitutie via internet breed te ontsluiten voor onder meer opsporingsdiensten en daarnaast nader gericht onderzoek te doen naar prostitutie via internet, werd aangenomen. De fracties van SGP, CDA, Fractie-Nanninga, VVD, 50PLUS, OSF, PVV, PvdD en CU stemden voor, de fracties van FVD, Fractie-Otten, GL, SP, PvdA en D66 stemden tegen.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
De initiatiefnemers en minister Dekker tijdens het debat op 23 maart 2021
Afbeelding 1 - De initiatiefnemers en minister Dekker tijdens het debat op 23 maart 2021