Oud-senator Struick van Bemmelen (VVD) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 13 april stilgestaan bij het overlijden op 20 februari jongstleden op 90-jarige leeftijd van oud-senator Tom Struick van Bemmelen. Hij was lid van de Eerste Kamer van 13 september 1983 tot 24 juni 1987 voor de VVD. Hij was voor de VVD-fractie defensiewoordvoerder en hield zich verder bezig met verkeer en waterstaat en Europese zaken.

Oud-senator Struick van Bemmelen (VVD) overleden
Grotere versie foto

Tom Struick van Bemmelen werkte van 1956 tot 1980 bij Defensie, tot 1973 als officier bij de Marineluchtvaartdienst, en van 1973 tot 1980 als ambtenaar op de afdeling Planning Marinestaf van het ministerie van Defensie. Bij zijn afzwaaien was hij Kapitein-Luitenant ter Zee. Een jaar na zijn overstap naar de Marinestaf, werd Struick van Bemmelen verkozen als lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland voor de VVD. Hij bleef 13 jaar lang Provinciale Statenlid. Ook was Struick van Bemmelen zes jaar secretaris buitenland van de VVD.

Naast zijn politieke carrière was Struick van Bemmelen tot zeer recent voorzitter van de Nederlandse afdeling van de Israëlische Likoed-partij, hij woonde ook enige tijd in Israël. Verder was hij lid van de Voorlopige Maatschappelijke Raad voor de Krijgsmacht. Tot 2015 schreef Struick van Bemmelen regelmatig pro-Israël-artikelen op de websites The Post Online en De Dagelijkse Standaard.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking: "Tom Struick van Bemmelen stond bekend als een principieel en betrokken politicus. Zijn familie noemde hem in zijn overlijdensadvertentie bovendien 'de dapperste'. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Struick van Bemmelen (VVD) overleden
Afbeelding 1 - Oud-senator Struick van Bemmelen (VVD) overleden