Senaat roept nieuw kabinet op prioriteit te geven aan KoninkrijksrelatiesDe Eerste Kamer heeft dinsdag 13 april een motie aangenomen waarin het nieuwe kabinet wordt opgeroepen meer prioriteit te geven aan de Koninkrijksrelaties door de Nederlandse inzet te intensiveren om zo de banden concreet en duurzaam te verbeteren. Alleen de PVV-fractie stemde tegen de motie.

Senator Rosenmöller (GroenLinks)
Grotere versie foto

De motie is 6 april jl. ingediend door GroenLinks-senator Paul Rosenmöller tijdens een beleidsdebat met demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Volgens de Kamer zijn de relaties binnen het Koninkrijk voor verbetering vatbaar zijn en is de bevolking in het Caribisch deel van het Koninkrijk gebaat bij intensivering van de onderlinge relaties, zowel op het brede terrein van de veiligheid als op sociaaleconomisch en financieel terrein de bevolking.

De Kamer constateert dat de Nationale Ombudsman in zijn rapport "Oog voor ouderen in Caribisch Nederland" in november 2019 stelt dat "Caribisch Nederland voor 'Den Haag' niet de ver-van-mijn-bed-show kan en mag blijven".

Ook constateert de Kamer dat de vice-president van de Raad van State in een voorgenomen lezing in november 2019 pleit voor "concrete en duurzame verbetering van de Koninkrijksbanden" en dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken in zijn advies van september 2020 over de veiligheid en rechtsorde in het Caribisch gebied stelt dat de koninkrijksrelaties een hogere prioriteit dienen te krijgen in het kabinetsbeleid.

Meer lezenDeel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Senator Rosenmöller (GroenLinks)
Afbeelding 1 - Senator Rosenmöller (GroenLinks)