35.870

Ondersteuning donorkinderen



Met dit wetsvoorstel krijgen donorkinderen meer mogelijkheden informatie over hun afstamming te kunnen opvragen en worden ze hier tijdig over voorgelicht. Het wetsvoorstel introduceert een regeling die ervoor zorgt dat het aantal vrouwen dat met geslachtscellen van een donor wordt behandeld, wordt beperkt. De Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (Sdkb) houdt hier toezicht op. Daarnaast regelt het voorstel dat nakomelingen van dezelfde donor desgewenst met elkaar in contact kunnen worden gebracht. Medische gegevens van donoren zullen niet meer worden geregistreerd, maar wel wordt een specifieke grondslag voor de verwerking en deling van eventuele genetische aandoeningen van de donor voorgesteld. Het voorstel bevat voorts een regeling voor donorkinderen die de persoonsidentificerende gegevens wensen te ontvangen van zogenoemde ‘B-donoren’. Ook zijn in het voorstel aanpassingen opgenomen die voortvloeien uit de tweede evaluatie van de wet en het actieplan ter ondersteuning van donorkinderen.

Verder bevat het voorstel verschillende institutionele wijzigingen. Zo zal de Sdkb worden omgevormd tot een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan, zal de Sdkb de naam College gegevens kunstmatige bevruchting (het College) gaan voeren, en wordt het bestuur van het College uitgebreid met een donorkind. Ook krijgt het College de mogelijkheid advies in te winnen bij een commissie in het geval van een door een donor aangevoerd bezwaar tegen openbaarmaking van zijn persoonsgegevens.


Stand van zaken

Het voorstel (EK, A) is op 9 mei 2023 aangenomen door de Tweede Kamer.

Voor: SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, PvdA, PvdD, D66, Lid Omtzigt, ChristenUnie, VVD, SGP, CDA, BBB, JA21, PVV, FVD en Groep Van Haga.

Afwezig: Lid Gündoğan.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 juli 2023 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

23 juni 2021

titel

Wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting in verband met de tweede evaluatie van de wet, het actieplan ter ondersteuning van donorkinderen en de omvorming van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting tot publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Documenten

38