Kamervoorzitter Bruijn bij wereldconferentie van parlementsvoorzittersEerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn nam 7 en 8 september 2021 deel aan de vijfde Wereldconferentie voor voorzitters van parlementen in Wenen. De conferentie werd georganiseerd door het Oostenrijkse parlement en de Interparlementaire Unie (IPU). Meer dan 100 voorzitters en delegaties uit 115 nationale parlementen waren aanwezig bij deze eerste fysieke internationale parlementaire bijeenkomst sinds de coronapandemie. Twee dagen lang werd gesproken over parlementair leiderschap voor een doeltreffender multilateralisme dat vrede en duurzame ontwikkeling voor de mensen en planeet oplevert.

Kamervoorzitter bij wereldconferentie van parlementsvoorzitters
Grotere versie foto

Bruijn sprak in de sessie over het beperken van de gevolgen van de covid-19 pandemie voor de democratie: "Gedurende de pandemie is het Nederlands parlement blijven functioneren, zowel online als fysiek. Om de gevolgen van de maatregelen te verzachten, organiseerde de Eerste Kamer digitale commissie- en fractievergaderingen, konden leden de presentielijst digitaal tekenen en hield en houdt de Senaat nog steeds plenaire vergaderingen in een grotere zaal, de Ridderzaal, op loopafstand van het Senaatsgebouw", zei Bruijn. Hij benadrukte dat stevige debatten zijn gevoerd in beide parlementen over de maatregelen die een inbreuk hadden op de individuele vrijheden.

Voorafgaand aan de bijenkomst werden de Voorzitter en de Griffier van de Eerste Kamer, Remco Nehmelman, ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk, Aldrik Gierveld. Ook sprak de Voorzitter met Jeroen Boender, de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Op 8 september werd de Voorzitter door het Oostenrijks parlement (beide Kamers) rondgeleid dat momenteel grondig wordt gerenoveerd en in september 2022 weer open zal gaan voor vergaderingen.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 5 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Kamervoorzitter bij wereldconferentie van parlementsvoorzitters
Afbeelding 1 - Kamervoorzitter bij wereldconferentie van parlementsvoorzitters