Oud-senator Bemelmans-Videc (CDA) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 5 oktober stilgestaan bij het overlijden op 29 augustus jl. op 74 -jarige leeftijd van oud-senator Marie-Louise Bemelmans-Videc. Zij was van 8 juni 1999 tot 7 juni 2011 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor het CDA.

Oud-senator Bemelmans-Videc (CDA)
Grotere versie foto

Marie-Lousie Bemelmans-Videc werkte onder meer als wetenschappelijk medewerker en later als universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ook was ze Fulbright professor aan Indiana University. In 1992 werd Marie-Louise Bemelmans aan de Katholieke Universiteit Nijmegen de eerste vrouwelijke hoogleraar Bestuurskunde van Nederland.

In de Eerste Kamer voerde zij namens de CDA-fractie het woord over binnenlands bestuur en financiën. Ook sprak zij veel over Europese samenwerking en was ze lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Ook was zij enkele jaren voorzitter van de Nederlandse delegatie in de Assemblee.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: "Marie-Lousie Bemelmans-Videc was een zeer deskundig en integer wetenschapper en politica die op vele terreinen groot gezag verwierf en haar land - zoals zijzelf zei - met overtuiging heeft gediend. Moge ons respect voor haar persoon en haar verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor haar familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Bemelmans-Videc (CDA)
Afbeelding 1 - Oud-senator Bemelmans-Videc (CDA)