Korte aantekeningen vergadering commissie Financiën (FIN) van 19 april 2022




1. T03314

Toezegging Brief inzake voor- en nadelen van Miljoenennota in het voorjaar naar Eerste Kamer zenden (35.925)

De commissie besluit op 17 mei 2022 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van de minister van Financiën van 13 april jl. In de tussentijd zal de staf navraag doen naar de procedure van behandeling van deze brief in de Tweede Kamer.

2. Aanbod gesprek Raad van State in het kader van onafhankelijk begrotingstoezicht

De commissie besluit in te gaan op het aanbod van de Raad van State om een technische briefing te verzorgen in het kader van het onafhankelijk begrotingstoezicht en spreekt daarbij de wens uit om deze in juni te ontvangen, na ontvangst van de april- en juni-rapportages.

3. 34842 EK, H

Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van het KPMG-rapport inzake een Insurance Guarantee Scheme; Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars

De commissie besluit op 17 mei 2022 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.

4. 35704 / 35468, S

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane ter aanbieding van de tiende Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag; Wet hardheidsaanpassing Awir

De commissie besluit de brief van 14 april 2022 voor kennisgeving aan te nemen.

5. 21501-07, EG

Brief van de minister van Financiën inzake verslag Eurogroep en Ecofinraad 4 en 5 april 2022; Raad voor Economische en Financiële Zaken

Het lid Raven (OSF) levert inbreng voor schriftelijk overleg met de regering inzake de convertibiliteit van de Oekraïense munt voor Oekraïense vluchtelingen in Europa. Het Lid Vendrik (GroenLinks) wenst van de gelegenheid gebruik te maken om inbreng te leveren met betrekking tot de verstrekking van paspoorten aan Oekraïense vluchtelingen.

6. Mededelingen en informatie

De commissie besluit uit om de twee brieven van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst van 15 april 2022 inzake Box 3 pas te agenderen in de commissie wanneer de Voorjaarsnota 2022 beschikbaar is.

Het lid Geerdink (VVD) vraagt de griffier of het ambtelijk overleg met het ministerie en de Tweede Kamer over het tijdpad van de parlementaire behandeling van het Pakket Belastingplan 2023 al heeft plaatsgevonden. De griffier zegt toe, zodra dit het geval is geweest, de commissie hierover te informeren.


De griffier van de commissie,
Fred Bergman