36.300

Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole



Dit wetsvoorstel wijzigt de Vreemdelingenwet 2000 ter verbetering van het grenstoezicht op luchthavens in Nederland die gebruik maken van het Self Service Passport Control-systeem (SSPC) waarbij de reiziger door een e-gate gaat.

Met dit voorstel wordt het mogelijk om biometrische gegevens te gebruiken bij automatische grenscontroles. Het SSPC-systeem verwerkt biometrische gegevens om vast te stellen of de aanbieder van een reisdocument ook de rechtmatige houder van dat document is. Dit gebeurt door een gelaatsscan van de gebruiker van een e-gate te maken en dit te vergelijken met de foto die is opgeslagen op de chip van het reisdocument dat wordt gescand. Tegelijkertijd wordt er een 'liveness detection' uitgevoerd die beoordeelt of het gelaat van de reiziger is bedekt met een masker of foto. Deze gegevens mogen maximaal 24 uur worden bewaard. Door gebruikmaking van deze elektronische controles wordt de wachttijd voor reizigers verkort en de efficiëntie van het grenstoezicht verbeterd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

10 februari 2023

titel

Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in een grondslag voor het gebruik van biometrie bij automatische grenscontrole

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Documenten

6