36.447

Wet onbemande Luchtvaart BES



Dit wetsvoorstel voegt aan de Luchtvaartwet BES een regelgevingskader toe voor vluchten met onbemande luchtvaartuigen op de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden). Dit gebeurt op verzoek van de bestuurders van de BES-eilanden. Hiermee wordt het net als op de omringende eilanden mogelijk om met onbemande luchtvaartuigen vluchten uit te voeren.

Dit voorstel zal in samenhang met de wijziging van enkele Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) en de vaststelling van een nieuwe ministeriële regeling het regelgevingskader vormen. De ervaringen met de nationale Nederlandse regelgeving en de voorstellen van de Joint Authorities for Rulemaking of Unmanned Systems (JARUS) hebben als basis gediend om tot een complete set van operationele eisen en randvoorwaarden te komen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

De Tweede Kamer heeft het voorstel (TK, 2) op 15 februari 2024 als hamerstuk afgedaan.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 12 maart 2024 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

16 oktober 2023

titel

Wijziging van de Luchtvaartwet BES in verband met het introduceren van een passend regelgevingskader voor vluchten met onbemande luchtvaartuigen in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Wet onbemande luchtvaart BES)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.


Documenten

10