Oud-senator Schoondergang-Horikx (GroenLinks) herdacht



De Eerste Kamer heeft dinsdag 14 november oud-senator Cobi Schoondergang-Horikx herdacht. Zij was voor GroenLinks acht jaar lid van de Eerste Kamer, van 13 juni 1995 tot 10 juni 2003. Ze hield zich in de Kamer vooral bezig met economische zaken en onderwijs.

Cobi Schoondergang-Horikx was filosofe en planologe. Ze werkte onder andere als beleidsmedewerker bij het Provinciaal Overlegorgaan Gehandicaptenbeleid van de provincie Noord-Holland. In de tussentijd werd ze actief lid van de Politieke Partij Radikalen (PPR). De reden om politiek actief te worden lag in de jaren zeventig toen ze met succes actie had gevoerd tegen de komst van een nieuwe haven in IJmuiden. Het vormde het begin van wat later een overstap naar de politiek zou worden, omdat ze het idee had dat als ze echt iets wilde veranderen, ze aan de andere kant van de tafel moest zitten.

In 1982 werd Cobi Schoondergang gekozen als lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Dat zou ze dertien jaar blijven, waarvan negen jaar als fractievoorzitter, en de laatste vier jaar als lid namens GroenLinks, de partij waar de PPR in op was gegaan. Nadat ze in april 1995 was gestopt als Statenlid, werd ze in juni beëdigd als lid van de Eerste Kamer.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking: "Cobi Schoondergang-Horikx was een eigenzinnig pleitbezorger van een betere wereld. Ze nam altijd goed voorbereid deel aan debatten, of dat nu was als actievoerder of politicus en was niet te beroerd om van standpunt te veranderen als de argumenten haar konden overtuigen."



Deel dit item: