36.461

Waarborgen parlementaire betrokkenheid bij aanwijzing samenwerkingsverbanden



Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) en geeft gevolg aan een gedane toezegging van de minister van Justitie en Veiligheid, om artikelen 3.1 tot en met 3.3 van de WGS niet in werking te laten treden en onderhevig wetsvoorstel in te dienen waarmee de eerder genoemde artikelen worden aangepast (TK 35.447, 21 met bijlage). Deze aanpassing zorgt ervoor dat uitsluitend in spoedeisende situaties de gegevensverwerking van nieuwe samenwerkingsverbanden in een tijdelijke AMvB kan worden geregeld. Daarna moet de regering alsnog zo spoedig mogelijk een wetsvoorstel indienen om het betreffende samenwerkingsverband in de wet op te nemen.

Met dit wetsvoorstel wordt de parlementaire betrokkenheid bij de aanwijzing van nieuwe samenwerkingsverbanden in de WGS gewaarborgd. Door de democratische legitimatie te versterken beoogt het voorstel ook de zorgvuldigheid te vergroten. Nieuwe samenwerkingsverbanden dienen in beginsel steeds bij wet te worden ingesteld. Dit kan tijdelijk bij AMvB geregeld worden als er sprake is van een spoedsituatie. Het voorstel definieert een spoedsituatie als een situatie waarin niet op de totstandkoming van een wet kan worden gewacht. De AMvB is altijd tijdelijk van aard en kan alleen voortduren totdat de Tweede of de Eerste Kamer het wetsvoorstel om het samenwerkingsverband permanent te regelen aanvaardt of verwerpt of wanneer de regering het intrekt.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

13 november 2023

titel

Wijziging van de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden in verband met het waarborgen van de parlementaire betrokkenheid bij de aanwijzing van andere samenwerkingsverbanden

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.


Documenten

6