Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 16 januari 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 19 december 2023

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 19 december 2023.

Naar aanleiding van het verslag geeft de Voorzitter een mondelinge terugkoppeling van zijn kennismakingsgesprek met de nieuwe Tweede Kamervoorzitter, dhr. Bosma. In dit gesprek heeft hij conform afspraak in dit college, de door de Tweede Kamer aangenomen motie Yesilgöz-Zegerius aan de orde gesteld.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

De aanwezigen nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

De Voorzitter verwijst naar de bijgevoegde brief van de leden Veldhoen, Panman, Prins, Belhirch en Perin-Gopie met het voorstel tot instelling van commissie Digitalisering, waarover vanmiddag gestemd zal worden. Hij geeft aan dat indien dit voorstel door de Kamer wordt aangenomen, de griffie bij alle fracties zal inventariseren welke leden zij wensen aan te dragen voor deze commissie.

3. Mededelingen en informatie

De heer Van Hattem meldt dat hij de nieuwe fractievoorzitter is van de PVV-fractie. De Voorzitter heet de heer Van Hattem welkom in dit overleg.

4. Rondvraag

- De griffie wordt gevraagd om uit te zoeken of fractiemedewerkers in het vervolg op de publieke tribune kunnen plaatsnemen, ook bij debatten waar veel publiek en pers aanwezig is.

- Mevrouw Huizinga-Heringa vraagt wat de stand van zaken is van het onderzoek naar de mogelijkheid voor een digitaal quorum voor debatten die op een niet reguliere vergaderdag
beginnen. Mevrouw Vos (1e ondervoorzitter) laat weten dat zij namens het CVO bezig is met de griffie een aantal opties uit te werken en komt hier binnenkort op terug.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman