Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 4 juni 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 28 mei 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 28 mei 2024.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

Het College neemt kennis van de lange termijnagenda voor de aankomende periode.

Het College bespreekt de samenhang en de planning van het voorziene debat over de Voorjaarsnota 2024/suppletoire begrotingen, het eventuele debat naar aanleiding van de regeringsverklaring en de Algemene Politieke Beschouwingen 2024, naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de lopende kabinetsformatie. De Voorzitter verzoekt de fractievoorzitters om het punt te bespreken in de fracties en stelt voor hier volgende week op terug te komen.
Het College stemt in met het voorstel van de Voorzitter.

Het College neemt kennis van de voorziene afspraak tussen de Voorzitter en de beoogd premier, waarin onder meer zal worden gesproken over de verhouding tussen Eerste Kamer en regering en zaken als een tijdige informatievoorziening aan de Kamer.

Op initiatief van het lid Van Hattem (PVV) wordt gesproken over de mogelijkheid om de Wet implementatie Open data richtlijn (36.382) direct vandaag af te handelen via stemming of aanvaarding zonder stemming. Dit zal tijdens de plenaire vergadering aan de orde komen.

3. Mededelingen en rondvraag

Het College neemt kennis van de wens van de commissie EUZA om de Algemene Europese Beschouwingen, die gepland stonden op 18 juni a.s., uit te stellen in verband met de lopende kabinetsformatie. De Voorzitter zal de wens van de commissie honoreren en het debat tot nader order uitstellen.
Het College kan zich daarin vinden.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman