Stemming moties Wet betaalbare huur



Verslag van de vergadering van 25 juni 2024 (2023/2024 nr. 37)

Aanvang: 14.05 uur

Status: ongecorrigeerd

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Stemmingen moties Wet betaalbare huur

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur),

te weten:

  • de gewijzigde motie-Kemperman c.s. over een monitoring uiterlijk een jaar na inwerkingtreding over de ontwikkeling van het aanbod van huurwoningen (36496, letter U, was letter K);
  • de gewijzigde motie-Van Rooijen over het verlagen van overdrachtsbelasting voor beleggers (36496, letter O, was letter J);
  • de motie-Rietkerk c.s. over een maximale forfaitaire prijsopslag voor beschermde dorps- en stadsgezichten (36496, letter P);
  • de motie-Rietkerk c.s. over het meer tijd geven aan gemeenten en verhuurders (36496, letter Q);
  • de gewijzigde motie-Talsma c.s. over het wijzigen van het DAEB Vrijstellingsbesluit 2012 (36496, letter R, was letter N);
  • de motie-Van Rooijen over een verslag over de doeltreffendheid en effecten van de wet in de praktijk binnen drie jaar (36496, letter T).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen wij over de gewijzigde motie 36496, letter U, de motie van het lid Kemperman c.s. over een evaluatie uiterlijk een jaar na inwerkingtreding over de ontwikkeling van het aanbod van huurwoningen. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Meijer namens de VVD.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Meijer i (VVD):

Voorzitter. Graag een stemverklaring over alle moties. Dat bespaart misschien ook tijd. U heeft gemerkt dat de VVD-fractie tegen de wet heeft gestemd. We hebben alle voorliggende moties vanuit dat perspectief bekeken. Alle moties die bijvoorbeeld de evaluatie naar voren halen, de invoering faseren, sommige maatregelen mitigeren, zoals in de monumentensector, fiscale oplossingen bieden of naar alternatieven kijken zodat er meer huurwoningen worden gebouwd, kunnen onze steun hebben. Wij zullen alleen stemmen tegen de motie over een invoerings-AMvB (36496, letter L), omdat de invoering in de wet anders is geregeld. Dat kan hier niet per motie gewijzigd worden.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Meijer. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan. Het betreft de gewijzigde motie-Kemperman, letter U, over een evaluatie een jaar na inwerkingtreding. Mevrouw Vos, u bent weer helemaal aan boord.

In stemming komt de gewijzigde motie-Kemperman c.s. (36496, letter U, was letter K).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, de PVV, FVD, de VVD, JA21, BBB en 50PLUS voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van Volt, de SP, de PvdD en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Voor de goede orde meld ik dat de motie 36496, letter L, is aangehouden, en dat de motie 36496, letter M, is ingetrokken.

Dan stemmen wij nu over de motie 36496, letter O, de gewijzigde motie van het lid Van Rooijen over het verlagen van overdrachtsbelasting voor beleggers. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Rooijen (36496, letter O).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, de SGP, het CDA, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, D66, Volt, de PVV, de SP en de PvdD ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36496, letter P, de motie van het lid Rietkerk c.s. over een maximale forfaitaire prijsopslag voor beschermde dorps- en stadsgezichten. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Van Hattem, namens de PVV.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Hattem i (PVV):

Dank, voorzitter. Voor onze fractie is het erfgoed ook dierbaar, dus we kunnen de insteek van de motie heel goed begrijpen en omarmen. Echter, een beschermd stads- en dorpsgezicht richt zich meer op het niet slopen van panden in een dergelijk beschermd stads- en dorpsgezicht en niet zozeer op het karakter van het pand. Wij willen dus toch vasthouden aan de aard van het gebruik van het pand voor verhuur als criterium in plaats van het aanwezig zijn van een beschermd stads- en dorpsgezicht, ook vanuit het belang van de huurders van zulke panden. Wij zullen dus tegen de motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Hattem. Wenst een van de leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Rietkerk c.s. (36496, letter P).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, de SGP, D66, het CDA, Volt, FVD, de VVD, JA21, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de PVV, de SP, de PvdD en de ChristenUnie ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36496, letter Q, de motie van het lid Rietkerk c.s. over het meer tijd geven aan gemeenten en verhuurders. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Rietkerk c.s. (36496, letter Q).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36496, letter R, de gewijzigde motie van het lid Talsma over het wijzigen van het DAEB Vrijstellingsbesluit 2012. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de gewijzigde motie-Talsma c.s. (36496, letter R, was letter N).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, FVD, de SP, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de PVV en JA21 ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij ten slotte over de zojuist ingediende motie 36496, letter T, de motie van het lid Van Rooijen. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen over de motie? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van Rooijen (36496, letter T).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van Volt, de SP en de PvdD ertegen, zodat zij is aanvaard.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen én van de vergadering. Ik dank alle leden, de minister, de medewerkers die deze vergadering mogelijk hebben gemaakt, en de aanwezigen op de publieke tribune voor hun komst naar de Kamer.