Dinsdag 9 juli 2024, commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.Jaarverslag 2023 Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA

Brief van de minister van LNV van 24 juni 2024 (33835, C)

Beslispunt

  • Wenst de commissie n.a.v. de brief (33835, C) van de (voormalig) minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarin het jaarverslag 2023 van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ter kennisname is aangeboden in overleg te treden met de opvolgend bewindslieden of neemt zij deze voor kennisgeving aan?

Toelichting

  • De minister van LNV heeft op grond van artikel 11, derde lid, van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten de Staten-Generaal per brief van 24 juni 2024 (33835, C) het jaarverslag 2023 van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ter kennisname aangeboden.
  • Op 2 juli jl. besloot de commissie op verzoek van het lid Kluit (GL-PvdA) deze brief en de daarin aangeboden jaarrapportage te agenderen voor de commissievergadering van 9 juli 2024.

Inbreng schriftelijk overleg

3.Ontvangst PS en GS Utrecht en Noord-Holland in de Eerste Kamer op donderdag 26 september 2024

Beslispunt

  • Wie wenst bij de ontvangst op 26 september a.s. vanuit de commissie LNV als coreferent op te treden voor het onderwerp Transitie landelijk gebied?

Toelichting

  • Op donderdag 26 september a.s. zal de Eerste Kamer de Commissarissen van de Koning en de Provinciale- en Gedeputeerde Statenleden met ondersteuning van de provincies Noord-Holland en Utrecht ontvangen in het Eerste Kamergebouw. Dit bezoek is een uitgelezen mogelijkheid om met hen in gesprek te gaan en zij hopen dan ook dat u allen in de gelegenheid bent hierbij aanwezig te zijn.
  • Traditiegetrouw behandelt iedere provincie een thema waarover plenair in debat wordt gegaan. Voor dit bezoek zullen het de thema’s Transitie landelijk gebied (Utrecht) en Klimaat & energietransitie incl. netcongestie (Noord-Holland) zijn.
  • Het is gebruikelijk dat er vanuit de Kamer een coreferent gekozen wordt om kort plenair op dit onderwerp in te gaan. Graag verneemt de griffie wie het thema Transitie landelijke gebied vanuit de commissie LNV op zich wil nemen. U wordt dan in contact gebracht met de inleider om e.e.a. voor te bespreken.

Inventarisatie coreferent

4.Mededelingen en informatie

A - Introdossier bewindspersonen ministerie van LVVN, organogram ministerie en cv's minister en staatssecretaris

Ter informatie treft u aan:

  • het introductiedossier om de onlangs aangetreden bewindspersonen wegwijs te maken bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het vierdelige introductiedossier bevat onder meer het inwerkprogramma voor de bewindspersonen, de uitleg over de organisatie en achtergrondinformatie over het ministerie,
  • het organogram van het ministerie van LVVN en
  • de cv's van de nieuwe LVVN-bewindspersonen: minister Wiersma (BBB) en staatssecretaris Rummenie (BBB).

Op een nader te bepalen moment na het zomerreces zal een kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen worden ingepland. Daaraan voorafgaand zal worden geïnventariseerd welke onderwerpen u tijdens de kennismaking aan de orde wenst te stellen.

B - Jaarlijkse rapportages mestbeleid 1 juli 2024

Op 3 juli 2024 heeft de minister van LVVN de jaarlijkse rapporrtages mestbeleid aangeboden (33037, AV). Uit de derogatiebeschikking volgt een jaarlijkse rapportageverplichting aan de Europese Commissie. Deze verplichting bestaat uit drie delen:

  • waterkwaliteit op landbouwbedrijven met een derogatievergunning,
  • mestproductie in Nederland en
  • derogatie deelname en handhaving ten aanzien van aan mest gerelateerde regelgeving.

Over het eerste deel (waterkwaliteit op landbouwbedrijven met een derogatievergunning) wordt gerapporteerd in het RIVM-rapport 'Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2022 '. De andere twee delen zijn gebundeld in de 'Rapportage Nederlands Mestbeleid 2023 '.

De deadline voor aanlevering van deze rapportages aan de Europese Commissie is 30 juni 2024.




5.Rondvraag

6.Ter herinnering: openstaande correspondentie commissie LNV

  • Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven (dit betreft brieven).
  • Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in (schriftelijke) behandeling zijn, is via deze LINK te raadplegen.
  • Een overzicht van LNV-wetsvoorstellen in behandeling bij de Tweede Kamer is te raadplegen via deze LINK.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp + link

(N)SO: (nader) schriftelijk overleg

Reactietermijn

Toelichting

2024-..-..

NSO - Vervolg MO 18-04-2023;

Link brief: 35334/33576

2024-..-..

Brief in bewerking

2024-07-03

SO - Rappel toezegging T03843;

Link brief: 36410 XIV

z.s.m. en bij voorkeur vóór het zomerreces

 

2024-07-05