Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 10 september 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 9 juli 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 9 juli 2024.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

Het College neemt kennis van de lange termijnagenda voor de aankomende periode.

Het College neemt kennis van het afscheid van het lid Van den Berg (VVD) dat vandaag plaatsvindt tijdens de plenaire vergadering. Zijn opvolger zal op 24 september a.s. worden geïnstalleerd.

Het College neemt kennis van de gang van zaken rondom de uitreiking van de Derde Kamerkoffertjes aan de fractievoorzitters tijdens de plenaire vergadering.

3. Commissie-indeling naar aanleiding van aantreden nieuwe kabinet

Het College bespreekt enkele suggesties van fractievoorzitters ten aanzien van de commissie-indeling. Het College besluit om het onderwerp over twee weken ter besluitvorming terug te laten komen, op basis van een inventarisatieronde langs alle fractievoorzitters door de fractievoorzitter van BBB, het lid Lagas.

4. Mededelingen en rondvraag

Het College neemt kennis van de terugkoppeling van de Voorzitter over zijn kennismakingsgesprekken met de bewindspersonen van het nieuwe kabinet. Tijdens de gesprekken heeft de Voorzitter onder meer verteld over de werkwijze van de Eerste Kamer en de informatievoorziening naar de Kamer. De minister-president heeft het voornemen geuit om met alle fractievoorzitters individueel kennis te maken.

Het College neemt kennis van de aanpassingen in de plenaire zaal, die nodig zijn om zoveel mogelijk bewindspersonen beneden in de zaal te placeren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) op 8 oktober a.s. De werkzaamheden verlopen volgens planning. Met de minister-president is afgesproken dat alle ministers plaatsnemen beneden in de zaal en alle staatssecretarissen op de tribune.

Het College uit geen bezwaren tegen het verzoek van de minister van Klimaat en Groene Groei om afwezig te zijn bij de APB in verband met haar geplande deelname aan de Caribbean Climate and Energy Conference op Curaçao.
Het College uit tevens geen bezwaren tegen de mogelijke afwezigheid van de minister en de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat in verband met een begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

De Voorzitter verzoekt de fractievoorzitters om vandaag hun Prinsjesdagkaarten op te halen bij de receptie van het Kamergebouw. De Voorzitter licht toe dat in de bijgevoegde brief met praktische informatie ook staat vermeld dat alle Eerste Kamerleden gezamenlijk samen met hun genodigde via het schelpenpad naar de Koninklijke Schouwburg kunnen wandelen. Het staat echter leden uiteraard vrij om op eigen gelegenheid rechtstreeks naar de Koninklijke Schouwburg te gaan.
Het College neemt hier kennis van.

Het College neemt kennis van de terugkoppeling van de Voorzitter van zijn aanwezigheid als eregast bij de ceremonie in Bonn ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van de Duitse Bundesrat zaterdag jl.

Het College neemt kennis van de aanwezigheid van het lid Van Hattem, als vervanger van de Voorzitter, bij de herdenking Nationaal Indië-Monument 1945-1962 in Roermond zaterdag jl.

Het College neemt kennis van de aanwezigheid van de Voorzitter aanstaande donderdag in Zuid-Limburg bij de start van de nationale viering van 80 jaar vrijheid.

Het College neemt desgevraagd kennis van het feit dat om privacy-redenen vanuit het kabinet geen lijst met contactgegevens van de bewindspersonen en politiek assistenten wordt verspreid. De contactgegevens kunnen wel op individueel niveau worden uitgewisseld. De griffie zal nogmaals nagaan of voor politiek assistenten een praktische oplossing te vinden is.

Het College verzoekt de griffie om een notitie op te stellen inzake de deelname van Eerste Kamerleden aan parlementaire conferenties in Hongarije onder de vlag van het Hongaars EU-Voorzitterschap, naar aanleiding van de beleidslijn van het kabinet op dit punt. Het onderwerp wordt over twee weken geagendeerd in het College.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman