Nieuws uit de commissies van 24 september 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 24 september 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Plenair

De Kamer heeft besloten om met ingang van woensdag 25 september 2024 met een nieuwe verdeling en benaming van een aantal commissies te gaan werken.

Het betreft de volgende commissies:

  • De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat/ Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (I&W/VRO), in plaats van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO);
  • De vaste commissie voor Economische Zaken/Klimaat & Groene Groei  (EZ/KGG), in plaats van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK);
  • De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO), in plaats van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO).

Verder wordt het dossier Herstel Groningen overgeheveld van de commissie EZK naar de commissie BIZA, en wordt het dossier Inburgering overgeheveld van de commissie SZW naar de commissie J&V.


Schriftelijke inbreng

Opheffing verpandingsverboden

In de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) is besloten dat de fracties GroenLinks-PvdA (Recourt), VVD (Vogels) en JA21 (Van Bijsterveld) inbreng leveren voor het verslag.

Drempelverlaging omgang grootouders

In de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) is besloten dat leden van de fracties BBB (Van Gasteren), GroenLinks-PvdA (Recourt), VVD (Vogels), D66 (Dittrich), JA21 (Van Bijsterveld) en de SGP (Schalk) inbreng leveren voor het verslag. De leden van de PVV-fractie sluiten zich aan bij de leden van de BBB.

Juridische acties belangenorganisaties

In de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) is besloten dat het lid Schalk van de SGP-fractie inbreng levert voor nader schriftelijk overleg. De leden van de BBB-fractie en de JA21-fractie sluiten zich aan bij deze vragen.

Tabaks- en rookwarenbesluit

In de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is besloten dat het lid Van Wijk van de fractie van de BBB in breng levert voor schriftelijk overleg.

Problematiek rondom stikstof en PFAS

In de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is besloten dat de fracties van GroenLinks-PvdA (Kluit), SP (Van Aelst-Den Uijl) en de PvdD (Visseren-Hamakers) gezamenlijk inbreng leveren voor nader schriftelijk overleg.

Begroting LNV en Diergezondheidsfonds

In de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is besloten dat de fractie van de BBB (Kemperman), en de PvdD (Visseren-Hamakers) en de SP (Van Aelst-Den Uijl) gezamenlijk inbreng wordt geleverd voor nader schriftelijk overleg.

Landelijk gebied en stikstof

In de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is besloten dat de fracties van GroenLinks-PvdA (Kluit), D66 (Van Meenen), SP (Van Aelst-Den Uijl) en de PvdD (Visseren-Hamakers) gezamenlijk inbreng leveren voor het schriftelijk overleg. De fractie van 50PLUS (Van Rooijen) levert na afloop van de vergadering nog inbreng.

Bemanning zeeschepen

In de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) is besloten dat de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek) inbreng levert voor het tweede verslag.

Implementatie Omgevingswet

In de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) is besloten dat de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek), en de fracties GroenLinks-PvdA (Kluit), D66 (Van Meenen), de SP (Van Aelst-Den Uijl) en de PvdD (Visseren-Hamakers) gezamenlijk inbreng leveren voor het schriftelijk overleg.

Milieuraad

In de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) is besloten dat de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek) inbreng levert voor het schriftelijk overleg.


Hamerstukken

De commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) meldt Verzamelwet gegevensverwerking VWS I aan als hamerstuk.


Overig

In de commissie van Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) is besloten een vierde deskundigenbijeenkomst te organiseren over water, met als thema uitvoeringspraktijk, op 26 november 2024 van 16:00 tot 18:30 uur. Hiervoor nodigt de commissie de volgende vier deskundigen uit:

  • een vertegenwoordiger van het College van Rijksadviseurs;
  • een vertegenwoordiger van het Platform Slappe Bodem;
  • een vertegenwoordiger van de Vereniging van Waterbouwers;
  • een vertegenwoordiger van Bouwend Nederland;
  • een vertegenwoordiger van het Gelders Ondergrond Overleg, en
  • een vertegenwoordiger van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Deel dit item: