Dinsdag 22 oktober 2024, commissie Financiën (FIN)




Agenda

1.Mondeling overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over de uitvoering van de motie-Van Meenen

Motie-Van Meenen (D66) c.s. over een separaat wetsvoorstel in het Belastingplan 2025 over verhoging btw-tarief; Brief van de minister van Financiën en de staatssecretaris van Financiën - F&B met kabinetsreactie op de motie-Van Meenen over een separaat wetsvoorstel verhoging btw-tarief; Miljoenennota 2025

Opbouw mondeling overleg

Zoals te doen gebruikelijk zal de staatssecretaris eerst gelegenheid krijgen om de kabinetsreactie kort toe te lichten.

Daarna zal er gelegenheid zijn voor het stellen van vragen door de leden. Gelet op de aanleiding zal de woordvoerder van de D66-fractie allereerst gelegenheid krijgen tot het stellen van vragen.

Aanleiding

De Eerste Kamercommissie voor Financiën heeft op 15 oktober 2024 de brief van de minister van Financiën en de staatssecretaris van Financiën - F&B met kabinetsreactie op de motie-Van Meenen over een separaat wetsvoorstel verhoging btw-tarief (EK 36.602 / 36.600, A met bijlage) besproken en besloten de minister en staatssecretaris uit te nodigen voor een mondeling overleg op 22 oktober 2024.

Motie-Van Meenen (D66) c.s. over een separaat wetsvoorstel in het Belastingplan 2025 over verhoging btw-tarief (36600, E)

In deze motie wordt de regering verzocht de voorgenomen maatregel 'opheffen meerdere posten verlaagd btw-tarief' in een seperaat wetsvoorstel op te nemen en aan de Kamers aan te bieden. De motie-Van Meenen ziet op het wetsvoorstel Belastingplan 2025 (36602), dat onderdeel uitmaakt van het grotere 'Pakket Belastingplan 2025'.

Het wetsvoorstel Belastingplan 2025 en het Pakket Belastingplan 2025

Het volledige pakket Belastingplan 2025 bestaat uit tien wetsvoorstellen met daarin (fiscale) maatregelen op verschillende terreinen (zie het bijgevoegde informatiedossier). Naast maatregelen met een budgettair effect en technische wijzigingen, zijn er ook aanpassingen op het terrein van arbeid en inkomen, vereenvoudiging en klimaat. Ook het wetsvoorstel Vereenvoudiging van de huurtoeslag maakt in de TK onderdeel uit van de behandeling van het Pakket Belastingplan 2025.

Het wetsvoorstel Belastingplan 2025 bevat onder andere het inkomensbeleid voor het jaar 2025 en fiscale maatregelen met (budgettaire) gevolgen die samenhangen met de begroting voor het jaar 2025, zoals maatregelen die raken aan de koopkracht van burgers. In het wetsvoorstel is sprake van budgettaire samenhang. De opbrengst van bepaalde maatregelen wordt gebruikt als dekking voor andere maatregelen.

Stand van zaken behandeling Pakket Belastingplan Tweede Kamer

  • In de nota naar aanleiding van het verslag van de Tweede Kamer bij het wetsvoorstel Belastingplan (36602) is de staatssecretaris ook ingegaan op het niet uitvoeren van de motie-Van Meenen, zie p. 126-127 van de bijlagen.
  • In de Tweede Kamer zijn op maandag 21 oktober en maandag 4 november de wetgevingsoverleggen van het Pakket Belastingplan 2025 voorzien. De plenaire behandeling vindt dinsdag 12 november plaats, waarna de stemmingen worden gehouden op donderdag 14 november 2024.

Spreker

Folkert Idsinga, Staatssecretaris van Financiën - FenB