Delegatie Nederlands parlement neemt deel aan jaarvergadering OVSELeden van de Eerste en Tweede Kamer nemen deel aan de jaarlijkse vergadering van de Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die van dinsdag 6 tot en met 10 juli plaatsvindt in Oslo. Ruim 300 parlementariërs uit de 56 bij de OVSE aangesloten landen spreken met name over de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en corruptie. De rechtshandhaving bij de bestrijding hiervan is het overkoepelende thema van de jaarlijkse vergadering. Ook wordt gesproken over diverse onderwerpen die vallen onder de verdragsbepalingen van de OVSE: strategische veiligheid, economie & milieu en mensenrechten.

De Nederlandse delegatie die deelneemt aan de Assemblee bestaat uit de leden Hans Franken (CDA), Eric Smaling (SP) en Pauline Meurs (PvdA) die namens de Eerste Kamer zijn afgevaardigd. Namens de Tweede Kamer nemen deel de Leden Coskun Cörüz (delegatie-leider, CDA), Kathleen Ferrier (CDA) en Luuk Blom (PvdA, oud-lid).

Ontwerpresoluties

Senator Smaling zal een ontwerpresolutie verdedigen over de noodzaak om agrarische productie in overeenstemming te brengen met de bescherming van natuurlijke ecosystemen. Tweede-Kamerlid Ferrier verdedigt een ontwerp-resolutie over migratie en de voortdurende uitdaging die dit vraagstuk biedt aan de OVSE-landen. Mevrouw Ferrier is vorig jaar door de Assemblee benoemd tot Speciaal Gezant voor Migratie en heeft in die functie de taak om het debat over migratie in de OVSE te stimuleren. Voorts zal een deel van de delegatie in Oslo deelnemen aan een debat dat door Kazachstan en Noorwegen wordt georganiseerd over het streven naar een kernwapenvrije wereld. De jaarlijkse vergadering van de Assemblee van de OVSE kan op internet live worden gevolgd.

Lees meer: documenten bij de jaarlijkse vergadering 2010 in Olso


Deel dit item: