E100052
  klaver icoon
Laatste revisie: 14-10-2010

E100052 - Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 2001/112/EG van de Raad inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten



Dit voorstel voor een richtlijn wijzigt de bestaande richtlijn 2001/112/EG van de Raad inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten. De bestaande richtlijn stelt een aantal voorschriften aan de genoemde producten. Het gaat om voorschriften voor de samenstelling, het gebruik van gereserveerde benamingen, de bereidingsspecificaties en de etikettering. Dit met als doel het vrije verkeer van deze producten binnen de Europese Unie te garanderen.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.

nationaal

De commissie heeft op 12 oktober 2010 dit voorstel besproken en voor kennisgeving aangenomen.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2010)490PDF-document, d.d. 21 september 2010

rechtsgrondslag

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 43, lid 2

commissie Eerste Kamer

beleidsterreinen


Behandeling Eerste Kamer

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloot op 28 september 2010 aan de hand van het wekelijks overzicht gepresenteerde Europese voorstellen door de Europese Commissie dat zij onderhavig voorstel in de eerstvolgende vergadering wilde agenderen. De commissie heeft op 12 oktober 2010 dit voorstel besproken en voor kennisgeving aangenomen.


Samenvatting voorstel Europese Commissie

Dit voorstel voor een richtlijn wijzigt de bestaande richtlijn 2001/112/EG van de Raad inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten.

De bestaande richtlijn stelt een aantal voorschriften aan de genoemde producten. Het gaat om voorschriften voor de samenstelling, het gebruik van gereserveerde benamingen, de bereidingsspecificaties en de etikettering. Dit met als doel het vrije verkeer van deze producten binnen de Europese Unie te garanderen.

Met deze wijziging beoogt de Europese Commissie de Richtlijn verder in lijn te brengen met internationale normen, met name de Codex Alimentarius voor vruchtensappen en nectars (Codex Stan 247-2005) en de praktijkcode van de Europese vereniging voor vruchtensappen (AIJN), nadat hier in een eerdere wijziging van de richtlijn (2009/106/EG) een begin mee is gemaakt.

Belangrijkste wijzigingen in het voorstel houden in dat het onderscheid tussen vruchtensap en uit concentraat verkregen vruchtensap wordt bevestigd en verder gedefinieerd, dat de bepalingen inzake de reconstructie van smaken en aroma's worden vereenvoudigd, dat suiker geschrapt wordt uit de lijst van toegestane ingrediënten (in artikel 2 van bijlage II zijn enkele uitzonderingen opgenomen) en dat tomaten worden toegevoegd aan de lijst van producten die voor de productie van vruchtensap mogen worden gebruikt. Daarnaast is er een bepaling opgenomen inzake de procedure bij delegatie aan de Europese Commissie (artikel 7 bis).

Dit voorstel heeft volgens de Europese Commissie geen gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2010)490
    21 september 2010

Behandeling Raad

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.


Behandeling Europees Parlement

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen