Commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)



Deze commissie is - naast de nationale portefeuille Immigratie en Asiel - belast met de behandeling van voorstellen die in de Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie (de JBZ-Raad) aan de orde zijn op het terrein van bijvoorbeeld asiel- en immigratierecht, Europees straf- en strafprocesrecht en Europees civiel recht.

Ingevolge de Rijkswet tot goedkeuring van het Verdrag van Amsterdam (1997) en de latere Rijkswet tot goedkeuring van het Verdrag van Nice (2001) hadden de beide Kamers van de Staten-Generaal een instemmingsrecht ten aanzien van koninkrijk bindende ontwerpbesluiten op het terrein van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU. Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon (2007) op 1 december 2009 is dit instemmingsrecht nog maar zeer beperkt van toepassing. Desalniettemin volgt deze Eerste Kamercommissie ook de JBZ-voorstellen waarop het instemmingsrecht niet langer van toepassing is op de voet. Zij correspondeert veelvuldig met de regering en bereidt brieven van de Eerste Kamer aan de Europese instellingen voor. Ook is zij betrokken bij de uitvoering van subsidiariteitstoetsen.

Tot 7 juni 2011 kende de Eerste Kamer een vaste commissie voor de JBZ-Raad. Nationale wetsvoorstellen op het gebied van immigratie en asiel werden voorheen behandeld door de vaste commissie voor Justitie.

Op deze pagina treft u de Europese onderwerpen aan waarop de commissie actief is. De nationale activiteiten vindt u op de algemene commissiepagina van de commissie I&A/JBZ.


De commissie nodigt u uit commentaar te leveren op nieuwe Europese voorstellen
Contact

Medewerker van Frontex kijkt door een verrekijker
27 februari 2024
De commissie bespreekt de behandeling van twee Europese voorstellen over mensensmokkel.
Meer

Vluchtelingencentrum
27 februari 2024
De commissie levert inbreng voor schriftelijk overleg over het akkoord over het Europees Asiel- en Migratiepact.
Meer

Edossiers bij deze commissie