Commissie voor Europese Zaken (EUZA)



Deze vaste commissie is verantwoordelijk voor de behandeling van Europese (beleids)voorstellen die een horizontaal of overkoepelend karakter hebben, zoals (inter)institutionele dossiers en dossiers inzake Europese samenwerking.

Samen met de commissie BDO is de commissie EUZA ook verantwoordelijk voor de behandeling van voorstellen over de uitbreiding van de Europese Unie. Verder vervult de commissie EUZA binnen de Eerste Kamer een coördinerende rol bij de naleving van de Europese werkwijze en heeft de commissie tot taak deze werkwijze jaarlijks te evalueren.

De commissie EUZA heeft ook een centrale taak bij Europese activiteiten van de Eerste Kamer. Zo organiseert de commissie de voorbereidingen op het jaarlijkse debat met de regering over Europa en de Europese Unie: de Algemene Europese Beschouwingen. In dit kader organiseert de commissie onder meer elk jaar een werkbezoek naar Brussel.

Tot 27 november 2012 was er de vaste commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO)

Op deze pagina treft u de Europese onderwerpen aan waarop de commissie actief is. De nationale activiteiten vindt u op de algemene commissiepagina van de commissie EUZA.


Er is nog geen nieuwe vergadering gepland.
Vorige vergade­rin­gen
De commissie nodigt u uit commentaar te leveren op nieuwe Europese voorstellen
Contact

Berlaymontgebouw met EU-vlaggen
12 maart 2024
De commissies bespreken de antwoorden van de regering op vragen over de EU-voorstellen voor nieuwe eigen middelen.
Meer

Geld
12 maart 2024
De commissies bespreken de antwoorden op de vragen over de herziening van het MFK.
Meer

Edossiers bij deze commissie